Budi sigurna – aplikacija za mobilne uređaje

Piše: Objavljeno: 01/05/2020
featured image

Zajedničko saopštenje MUP-a i UNDP-a povodom pokretanja mobilne aplikacije „Budi sigurna“: Žrtve nasilja na jedan klik mogu da zatraže pomoć.

“Budi sigurna” omogućava da žrtve nasilja samo jednim klikom pošalju prijavu i zatraže pomoć. Klikom na dugme šalje se poruka sa tačnom geolokacijom i brojem telefona Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja, čije će aktivistkinje i obučeno osoblje adekvatno reagovati. Podaci koji se prikupljaju kroz aplikaciju potpuno su bezbijedni. Aplikacija je trenutno dostupna na Android uređajima, a uskoro i na iOS.

Povodom predstavljanja aplikacije i pokretanja promotivne kampanje, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić izjavio je: „U ovom izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom, kada postoji rizik da se nasillje u porodici poveća, Vlada Crne Gore i UNDP pokreću SOS mobilnu platformu koja omogućava brzu dojavu o izloženosti nasilju. Na ovaj način, želimo da ukažemo da nasilje nije privatna stvar. Nasilje je problem svih nas i društva u cjelini. Zato nam je cilj da ovom aplikacijom ohrabrimo i podstaknemo žrtve da nasilje prijave.“ Naglasio je da nadležne institucije, i dok traje epidemija, u saradnji sa nevladinim organizacijama, posvećeno i intenzivno rade na prevenciji i zaštiti žrtava. „Za Policiju, odgovorno i hitno postupanje po svakoj prijavi nasilja, kao i primjena hitnih mjera, je prioritet. Zato je moja poruka žrtvama nasilja – obratite se za pomoć i budite sigurne i zaštićene,“ – zaključio je ministar Nuhodžić.

UNDP je razvio aplikaciju sa ciljem da kreira digitalno rješenje za dugoročnu upotrebu, ne samo tokom trajanja mjera ograničenog kretanja i socijalne izolacije.

Daniela Gašparikova,
 stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, istakla je da aplikacija „Budi sigurna“ pruža još jedan kanal putem kog žrtve nasilja mogu da se brzo i jednostavno obrate za pomoć i podršku, bez obzira na mjesto i vrijeme kada se nađu u opasnosti. „Na samo jedan klik, potencijalna žrtva će dobiti svu potrebnu podršku, koja će biti obezbijeđena putem Nacionalne SOS linije,“ kazala je Gašparikova. Iako je aplikacija nastala u vrijeme pandemije, ona predstavlja trajno rješenje: „Mi u UNDP smo izuzetno zadovoljni što će ova aplikacija nastaviti da se koristi i pruža kanal za bezbjednu komunikaciju, putem kog žrtve mogu zatražiti zaštitu i nakon što ova kriza prođe“. Ujedno, Gašparikova je uputila apel cjelokupnom društvu: „Pozivam sve građane Crne Gore da pokažu nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama.“

Aplikacija ima niz mogućnosti, uključujući opciju da korisnici dodaju i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti. Takođe, aplikacija nudi informativni i edukativni sadržaj, uključujući sve važne kontakte, informacije o pravima žrtve, praktične savjete, video uputstva za samoodbranu, ali i sve detalje Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. Ovim krovnim dokumentom propisane su sve procedure i definisana institucionalna saradnja u vezi s porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama.

Pokrenuta aplikacija “Budi sigurna”, na kojoj je Codpixel radio protekle dvije nedjelje zajedno sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i United Nations in Montenegro.

#BudiSigurna #Codepixel #mobileapp #undp #mup #zrtvenasilja

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content