Očevima 10 slobodnih dana, žene bez menstrualnog odsustva

Piše: Objavljeno: 17/04/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Nacrt izmjene Zakona o radu tokom javne rasprave stigle su brojne sugestije i primjedbe, ali je Ministarstvo rada prihvatilo svega 20-ak predloga i to onih koje nijesu suštinske prirode.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu trajala je od 12. marta do 1. aprila.

Izmjenama Zakona o radu, u Crnoj Gori će biti uvedeno očinsko odsustvo, u trajanju od deset radnih dana zbog rođenja djeteta. Nije prihvaćene sugestije i predlozi o izmjenama u tom dijelu.

Uvođenjem očinskog odsustva Zakon o radu se usklađuje sa Direktivom EU o uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života roditelja i pružatelja njege. Cilj ove mjere je, kako navodi predlagač nacrta – Vlada Crne Gore, ravnopravnija podjela obaveza u podizanju djeteta između muškarca i žene, što omogućava rano stvaranje emocionalne veze između očeva i djece, piše rtcg.me.

NVO „Centar za ženska prava“ predložio je uvođenje minimum jednog dana koji mogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno “menstrualno odsustvo” sa posla.

“Ovdje ukazujemo na pozitivan primjer Španije koja je usvojila zakon koji omogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno “menstrualno odsustvo” sa posla. Zakon daje pravo na trodnevno “menstrualno odsustvo” – sa mogućnošću produženja na pet dana – i namijenjen je ženama koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. Za odsustvo je potrebna pribavljanje ljekarske izjave. Novim Zakonom treba predvidjeti pravo da se u ove svrhe iskoristi minimum jedan dan, i to po mogućnosti plaćenog odsustva”, predložili su iz Centra za Ženska prava.

Ministarstvo taj predlog nije prihvatilo uz obrazloženje da je osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna zakona usaglašavanje Zakona o radu sa Direktivom EU 2019/1158 o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i staratelja i Direktivom EU 2019/1152 o transparentnim i predvidivim radnim uslovima, kao i definisanja odredbi kojima bi se uredio rad na daljinu shodno Evropskim okvirnom sporazumu o radu na daljinu.

Javna rasprava je trajala 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovelo je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, upućivanjem javnog poziva građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim organima, strukovnim udruženjima, političkim subjektima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, medijima i svim drugim zainteresovanim licima, organizacijama i zajednicama, da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

U okviru javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Ministarstvo je organizovalo Okrugli sto u petak, 29. mart 2024. godine, u Podgorici.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content