Bregu: Korištenjem inovacija će se omogućiti ekonomsko osnaživanje žena

Piše: Objavljeno: 13/12/2023
featured image

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je dobitnike regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award 2023 na svečanosti koju je Vijeće organizovalo sa Ministarstvom vanjskih poslova Bugarske. a koja je održana danas u Sofiji.

„Čestitamo. Nadamo se da će vam ova nagrada za inovacije pomoći da pronađete svoj put na izazovnim tržištima. Nekoliko prošlogodišnjih dobitnika nagrade je unaprijedilo svoja rješenja i razmatraju širenje na nova tržišta pa se nadam da će i za vaše inovativne proizvode ova nagrada biti podstrek i donijeti im uspjeh,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ovom prilikom.

Pobjednici u šest kategorija su:

-U kategoriji nagrade za industrijske inovacije: Tim AgAR, iz Srbije, za samostalno poljoprivredno, robotsko, bespilotno, kopneno vozilo koje donosi novi koncept obrađivanja zemlje.

-U kategoriji nagrade za inovacije žena: Tim Kungul, iz Albanije, za aplikaciju za mobilne telefone koja pruža ključne informacije o potencijalnim kancerogenima, alergenima i štetnim hemikalijama u kozmetici i nudi zdrave alternative.

-U kategoriji nagrade za zelene inovacije: Tim PowerWheel, iz Sjeverne Makedonije, za pogonske točkove koji koriste kružne pokrete kofera, trgovačkih kolica, bolničkih kreveta i kolica za bebe za pokretanje elektronskih uređaja.

– U kategoriji nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici: Crnogorski tim Flourish, za digitalnog instruktora koji omogućava pristupačan razvoj emocionalne inteligencije i koristi interaktivne, personalizovane i vježbe zasnovane na igricama za unaprjeđenje emocionalne inteligencije.

– U kategoriji nagrade za univerzitetske inovacije: Kosovarski tim Robotic Hand za robotsku ruku od presudne važnosti za funkcionalnu protetiku.

-U kategoriji nagrade za inovacije mladih: Tim QManager iz Bosne i Hercegovine za sistem upravljanja redovima za čekanje osmišljen da poveća efikasnosti različitih administrativnih službi uključujući banke, centre gradske uprave i centre za pružanje javnih usluga.

„Ulaganja u istraživanja i razvoj u našem regionu su i dalje na niskom nivou, manje od 1% BDP-a dok je u EU ta brojka 2,3%. Kako bi se ispunilo obećanje današnjih pametnih mašina, politike i same trebaju biti pametne. Kao dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske unije uskoro će se pokrenuti i regionalni pred-akcelerator namijenjen sofisticiranim tehnologijama. Presretni smo da vidimo da su naši napori urodili plodom. Cilj nam je i da dio ove inicijative podrži timove sa inovacijama u ranoj fazi razvoja a ne samo sofisticirane tehnologije,“ dodala je Bregu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content