Božović: Izvjesne su tužbe koje će državu koštati 20 miliona

Piše: Objavljeno: 13/12/2023
featured image

Foto: Pobjeda

Ako prosvjetni radnici ne budu primili uvećanu platu od 10 odsto u februaru, izvjesne su tužbe koje će da koštaju državu preko 20 miliona eura, a nije isključena ni radikalizacija u vidu štrajka, rekao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete mr Radomir Božović.

Sindikat prosvjete je, kaže on, iz medija saznao da budžetom za narednu godinu nije predviđeno povećanje plata prosvjetarima koje su ranije kroz sporazum ugovorili sa prethodnim ministrima u Vladi. Tada je dogovoreno da će se plata prosvjetarima 2023. godine povećati 20 odsto, a onda kroz naredne dvije godine da će dobiti uvećanje od po deset odsto.

Božović smatra da se krši Granski kolektivni ugovor time što povećanje nije predviđeno budžetom. Negoduje što niko sa njima, kao socijalnim partnerima, nije razgovarao o tome.

Sindikat je juče ujutro poslao Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija dopis u kojem su tražili da održe hitan sastanak.

– Naši organi o ovome će zauzeti stav narednih dana. Glavni odbor će zasijedati. Nije isključena ni radikalizacija u vidu štrajka. Još ćemo da vidimo. Možda će nas pozvati narednih dana – rekao je Božović.

Sindikat prosvjete u otvorenom pismu premijeru Milojku Spajiću i ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić-Stojanović iskazao je nezadovoljstvo što nacrtom budžeta za 2024. godinu nije predviđeno povećanje zarada zaposlenima u toj oblasti. Zahtijevaju hitan sastanak kako bi razgovarali o ovom problemu i u duhu istinskog socijalnog dijaloga pokušali preduprijediti posljedice koje, kako su kazali, ne želi niko.

– Ogorčenost i nezadovoljstvo zaposlenih u prosvjeti su sveprisutni. Ovo nije samo pitanje nedostatka povećanja zarada, već i potpunog ignorisanja preuzetih obaveza i obećanja, koji su trebali unaprijediti status prosvjetnih radnika – naveli su u saopštenju.

Ističu da su iznenađeni i razočarani što se najavljeno strateško partnerstvo sa Sindikatom prosvjete Crne Gore realizuje na ovakav način.

– Umjesto poštovanja, susrijećemo se sa najavljenim, sada već izvjesnim kršenjem ugovora, iako je na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, održanom 4. 12. 2023. godine, dogovoreno da nas obavijestite o odlukama Vlade Crne Gore po ovom pitanju – rekli su oni.

Dodaju da će se boriti svim pravnim sredstvima i legitimnim vidovima sindikalne borbe kako bi zaštitili prava i dostojanstvo prosvjetnih radnika.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content