Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Piše: Objavljeno: 15/04/2024
featured image

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta.

To je saopšteno iz ovog resora na pitanja “Vijesti” u kojoj je fazi izrada izrada izmjena ovog Zakona i kada se može očekivati da se on nađe na sjednici Vlade.

Kako su objasnili predloženim programom rada Vlade za 2024. godinu predviđeno je utvrđivanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi za treći kvartal ove godine (jul, avgust, septembar). To znači da bi do septembra Vlada pripremila predlog novog zakonskog rješenja i poslala ga Skupštini, odnosno da ne bi bilo primjenjivano na ovogodišnju ljetnju turističku sezonu.

“Kada govorimo o pitanju visine boravišne takse, po mišljenju ovog Ministarstva, to se mora riješiti na način da se visina takse odredi imajući u vidu ekonomska kretanja u proteklim godinama, uključujući i inflaciju. Tačan iznos uvećanja, će biti određen na osnovu detaljne ekomonsko-fiskalne analize koja će biti sprovedena u postupku pripreme teksta ovog zakona. Drugo pitanje koje se odnosi na mehanizam raspodjele sredstava naplaćenih po ovom osnovu je značajno složeniji po svojoj prirodi. Naime, boravišna taksa je javni prihod, u smislu definicije ovog termina, te shodno tome pripada državi, a sredstva koja se po tom osnovu naplaćuju, iako im je zakonom određena namjena, se realizuju preko državnog trezora i planiraju se zakonom o budžetu”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content