Biznismen i fitnes instruktorka Marijana Grdinić za Preduzetnica.me: Ovaj stil života svaku ženu preporodi.

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Biznismenka, fitnes instruktorka i takmičarka u bodi bildingu Marijana Grdinić za naš porta otkriva sve pojedinosti o bavjenju fitnesom, svojim počecima te našim čitaocima daje savjete kako do savršene forme.

Foto:privatna arhiva

Postigli ste nevjerovatne rezultate u fitnesu.Kada se može to je krajnja granica do koje istreniranost tijela može da se postigne ili to ne postoji?

Prije svega hvala na pozivu i zadovoljstvo mi je da sa čitaocima vašeg portala mogu podijeliti svoju fitness avanturu. Danas je teško ustanoviti koje su to krajnje granice kada je u pitanju utreniranost, sa druge strane i fizički izgled. To su u suštini granice koje sami postavljate da li kao rekreativac, a tek kao sportista. Ja sam uvijek za to da radite što vam prija, da se bavite fizičkom aktivnošću prije svega da bi bili zdravi, a uz kontinuitet i ako je neophodno i malo discipline, svaki se trud isplati i daje rezultat – naše ulaganje pomjera granice, definitivno. Sad već izuzetno popularan. Već je trend da žena vodi računa o svom izgledu. Znamo se šaliti, dodješ na plažu, fit žena sa sve trbušnjacima šeta dvoje male djece, pitaš se da nije možda baby siterka 😂 al sve je više takvih primjera i meni je jako drago. Sve je više majki koje se nakon porodjaja interesuju za treninge, pa čak i trudnica. Posebno dragi klijenti su mi žene u zrelijim godinama.

 Koliko je danas popularan fitnes kod žene?

Isto tako, sve one sad su već svjesne da osim radnih navika, moraju mijenjati i način prehrane i zaista uspijevam i tu da utičem na svijest svojih klijenata. Jako je lijepo kada posle par godina vidite svog starog klijenta, izgradjenog, aktivnog rekreativca, fit mame, zadovoljne, svjesne sebe, zdrave, zrače. Vjerujte mi, ovaj stil života svaku ženu preporodi. Krenu sa ciljem da smršaju, ostanu jer im prija.

 Pokrenuli ste i biznis u ovoj oblasti. Koliko je danas to isplativo? I kakva je konkurencija?

Ja sam pokrenula biznis jaaako davno.Pokrenula sam biznis u oblasti grafičkog dizajna. A u oblasti fitnesa sam uložila sredstva u već razradjen posao. Ulaganja jesu velika, ali isto tako, već smo pričali o tome da je ovaj način života postao izuzetno popularan kako kod žena, tako i kod muškaraca, a onda se i sam posao kroz vrijeme mora isplatiti.Konkurencija postoji, ali bez konkurencije ni mi sami ne bi rasli i ne bi napredovali na način na koji napredujemo. Dakle, zdrava konkurencija. Vježbača ima dovoljno za sve, a sa svakom novom teretanim svi se trudimo da svoje usluge unaprijedimo i to ide najviše u korist samim vježbačima.

 
Da se vratimo na priču o fitnesu.Učestvovali ste i na takmičenjima.To je jedan nivo iznad u fitnesu?

Tako je, učestvovala sam i učestvovaću, zapravo, bavim se bodibildingom. Bikini fitness kategorija, u kojoj se ja takmičim, za mene je jedna od najženstvenijih i to su po mom mišljenju najzgodnije djevojke. Većina onih fitness modela kojima se divimo i čije vježbe kopiramo ili jesu ili su bile takmičarke, ali kada se upotrijebi riječ bodibilding nekako stvaramo drugačiju sliku. To na kraju nije ni bitno, za nas je to sve relativno novo i trebaće vremena da ga društvo prihvati. Ako i ne prihvati, bitno je da mi u svom tom procesu uživamo. Jeste, to je nivo više u dijelu discipline. Treninzi mogu biti isti, program ishrane isto, kao i kod rekreativca, apsolutno nema razlike – e razlika je u tome što ja ne stajem nakon tri mjeseca, već gradim svoj karakter, treniram disciplinu, istrajnost, godinama. To nije transformacija koji ćete vidjeti kroz par mjeseci, teško. Godina, dvije, tri, nekome i više. Ali je lijep proces, sazrijevaš, učiš, upoznaješ sebe, gradiš.

 Do kojih granica je izdrživo tijelo žene i koliko se može izraziti mišićavost kod žena?

Za to je već potrebna vojnička disciplina, moraš sve to voljeti, prije svega i vjerovati u sam proces. Jednako su bitni i treninzi i ishrana, san, suplementacija. Nije lako, ali je veliko zadovoljstvo.

 Koliko je ishrana važna i šta kod vas nikako ne smije biti na jelovniku?

Tijelo kao tijelo izdrživo je onoliko koliko ga utreniramo i kako ga dobro nagranimo. To je jedan složen proces, koji nije nemoguć uz izuzetan napor i kvalitetnu ishranu, tu već dodajete i suplementaciju. Sama mišićavost, vidjeli ste i sami može da ide do nekih granica gdje to prestaje biti ženstveno, to je sve stvar ukusa, zato volim reći – granice sami postavljamo. U samom bodibildingu postoje kategorije sa jasnim kriterijumima i na nama je da izaberemo onu koja je nama prihvatljiva – dalje radiš na tome i daješ svoj maksimum da u toj kategoriji budeš konkurentan.

Foto:privatna arhiva

 Šta je najvažnije za dobru formu?

Toliko sam puta prije ovog pitanja provukla ishranu kao izuzetno važan segment u napretku, tako da bih se samo ponovila 🙂 Izuzetno važna, jednako važna kao i trening – ni manje ni više. Sve zavisi od ciljeva. Kod mene za vrijeme priprema ne smije biti odstupanja u kalorijskom unosu u toku dana, a apsolutno je sve dozvoljeno, vjerovali ili ne. Zablude su da odredjena hrana goji, odredjena ne. Druga je stvar što bitamo jesti što kvalitetniju hranu, manje kaloričnu, onu koja će nas duže držati sitim, onu koja će nam nahranit mišić i onu koja će nam obezbijediti dovoljno vitamina i minerala, zdravih masti kako bi ostali što zdraviji. Hranimo se pametno, ajde da tako kažem. Izbjegavam prženo, pohovano, pečeno u dubokom ulju, slatkiše, gazirane sokove – u suštini ono što bih posavjetovala svakoga 🙂

Koje savjete dajete našim čitaocima?


Prvo da definišete šta je za vas dobra forma, onda da uz stručno lice / personalnog trenera – to je zaista moj iskren savjet, jer daje najbolje rezultate, da napravite kvalitetan plan treninga, kvalitetan plan ishrane i potrudite se da date svoj maksimum. Stroljenje prije svega, jer to nije proces od par nedelja (ako pričamo o dobroj formi) Kontinuitet, disciplina – zvuči dosadno, ali to je sve što vam je ootrebno za rezultat, složićete se sa mnom da je to manje više formula za uspjeh u bilo kojoj oblasti 🙂 što bi u fitnesu bilo drugačije?.. Problem je u tome što smo previše lijeni i nekad i razmaženi do te mjere da nam je lakše naći izgovor zašto nešto da ne odradimo, nego li da uložimo trud i napor i malo vremena u organizaciji obroka i napravimo rezultat. Vjerujte mi nije teško, dobija se toliko mnogo, puno više od lijepog izgleda. Samo treba krenuti. sve dalje je jedno prelijepo putovanje i upoznavanje samog sebe.

Planovi za dalje?

Planovi za dalje… Takmičarska jesenja sezona samo što nije krenula i sva moja raspoloživa energija trenutno je usmjerena ka tome. Kako sam imala operaciju početkom januara, pokušavam se vratiti u što boljem izdanju i nadam se da ću i uspjeti. Prvo takmičenje je kod nas u Cg, Tivat, Mr. Universe, 16/17 septembar, nakon toga Jagodina 7.oktobar, za ostalo još ne znam… Sve u dogovoru sa trenerom… Što se ostalih stvari tiče, ponovo pokretanje firme za dizajn i marketing je isto nešto na što ću se u narednom periodu fokusirati i usredsrediti se na formiranje zdravog kolektiva i što boljih usluga. Positive fitness centar je moja druga kuća i tamo sam personalni trener, rad sa klijentima je privilegija, sam taj posao je privilegija jer imaš mogućnost da u mom slučaju uglavnom ženama pomogneš da dodju do što bolje verzije sebe i budu dobre prije svega sebi, a onda i svima ostalima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content