Biznis Asocijacija u Njemačkoj veza sa dijasporom i stranim investitorima

Piše: Objavljeno: 02/01/2024
featured image

Montenegro Business Association koja je osnovana u Njemačkoj, predstavljaće značajan iskorak za crnogorske-njemačke odnose i promovisanje ekonomske saradnje kao i organizovano djelovanje biznis dijaspore u Njemačkoj i okolnih zemalja zapadne Evrope, saopštili su osnivači.

S obzirom na to da je dijaspora odgovorna za 50 odsto bruto domaćeg proizvoda Crne Gore, udruženje vidi priliku da realizuje velike projekte ne samo sa dijasporom već i sa njemačkim i evropskim investitorima, piše RTCG.me.

Za Predsjednika MBA izabran je mladi poslovni čovjek Ensar Kuč koji se, kako se navodi, dokazao kao sposoban pojedinac koji može dati veliki doprinos matičnoj državi Crnoj Gori.

“Udruženje ima ambiciozan cilj da poveže preduzetnike i investitore iz Njemačke i Zapadne Evrope sa matičnom državom Crnom Gorom, njenim institucijama i biznis zajednicom. Naglasak je na stvaranju mreža koje mogu dovesti do značajnih projekata i investicija”, navodi se u saopštenju.

Ključni elementi su podsticanje vladinih projekata i javno-privatno partnerstvo, kao i organizacija poslovnih foruma svake godine na najvećem nivou, a na kojem će okupljati istaknute kompanije, investitore, vladine službenike i organizacije.

,,Montenegro Business Association Njemačka se nada da će njihove vizije i ciljevi naći interes u Crnoj Gori i to je od početka ideje bio slučaj Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i njenog direktora Jakupija. Očekuje se da će se otvoriti vrata za realizaciju velikih, održivih ekonomskih projekata”, kažu osnivači.

Podrška događajima i redovno učešće važnih članova Vlade su, kako se navodi, ključ uspjeha.

“Sa snažnim preduzetnicima i investitorima u mreži, udruženje nastoji da iskoristi svoj puni potencijal za maksimalan uspjeh u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Izazov na koji nailazi asocijacija je nedostatak ranije organizacije u biznis dijaspori Crne Gore koja bi se posebno fokusirala na održive ekonomske projekte za Crnu Goru.

“Montenegro Business Association Njemačka ističe značaj generacije koja je visoko obrazovana u inostranstvu, ali i dalje snažno vezana za domovinu. Ova generacija vidi neiskorišteni potencijal za održive projekte. S obzirom da je dijaspora odgovorna za cca 50% bruto domaćeg proizvoda Crne Gore, udruženje vidi priliku da realizuje velike projekte ne samo sa dijasporom već i sa njemačkim i evropskim investitorima”, kažu organizatori.

Otvaraju se brojne mogućnosti, posebno na sjeveru Crne Gore.

“Montenegro Business Association Njemačka se nada da će obnoviti vrlo uspješnu saradnju, kao što je to bio slučaj u prošlosti sa Upravom za saradnju sa dijasporom-iseljenicima pod rukovodstvom gospodina Arbena Jakupija. Unatoč nejasnoj situaciji s rukovodstvom USDI-a iz Vlade CG, udruženje se nada da će se uskoro imenovati direktor i da se nastaviti konačno skupljena pozitivna energija i da ćemo naići na sagovornika koji će podržavati i pratiti naše projekte”, zaključili su osnovači.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content