Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi očekuju rast tražnje za kreditima

Piše: Objavljeno: 23/12/2022
featured image

Foto: EIB

Prema najnovijem istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke (EIB), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u ovom regionu. 

Banke, kako je navedeno u saopštenju, očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti, piše Pobjeda.me.

– Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite. Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbijede svojim klijentima u narednih šest mjeseci znatno pogoršati – ocijenjeno je u analizi EIB.

 Kreditni standardi su, dodaju, pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa. 

– Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest mjeseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita – kazali su iz EIB.

Glavna ekonomistkinja EIB Debora Revoltela rekla je da “uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede”.

– U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita – dodala je ona.

Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namjere u pogledu poslovanja u regionu.

– Više od polovine namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regiona – navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednica EIB Liljana Pavlova dodala je da su istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

– Ovaj pregled ekonomskog okruženja regiona CESEE omogućiće nam da obezbijedimo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća – navela je ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content