Apel PKCG: Provjeriti sve aspekte donošenja Opšteg kolektivnog ugovora

Piše: Objavljeno: 05/12/2022
featured image

Foto: PKCG

Povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti su se mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o Privrednoj komori Crne Gore.

S tim u vezi, iz PKCG saopštavaju, da će se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To će činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora.

,, Želimo da ukažemo da tekst Opšteg kolektivnog ugovora nije dostupan privredi, što samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga, a u vezi sa čijim donošenjem smo jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori”, navode iz PKCG.

Kako dodaju, iz medijskih napisa može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80% za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme. Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize.

,, Privredna komora ni u čemu ne želi da ospori zahtjeve sindikata, jer je zaštita prava radnika i interes privrednika. Međutim, upravo iz ovih razloga, želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, iz PKCG apeluju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bismo,, dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

,, U Komori vjerujemo da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj. Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora. Cijenimo da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content