Anđela Bulajić:mladi pjesnici ispaštaju, najviše zbog nedostatka kritike

Piše: Objavljeno: 19/10/2023
featured image

Ratkovićeve večeri poezije su od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju ispisale 53. stranicu, a ovaj praznik pjesničke riječi protekao je, između ostalih, i u znaku Anđele Bulajić.

Bulajić je dobitnica Nagrade Ratkovićevih večeri poezije – i to za pjesnike do 27 godina.

Na konkurs za mlade pjesnike stiglo je devet rukopisa, u narednoj fazi se našlo njih pet, a Anđelin je od strane stručnog žirija prepoznat kao vrijedan prestižne nagrade.

Rođena Cetinjanka nije slučajno pokucala na vrata čuvene bjelopoljske manifestacije – studirala je svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, potom završila studije pozorišne produkcije na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu.

Iskustvo u polju književnosti sticala je i kao član književnih kružoka iz Beograda, gdje je čitala svoju poeziju, a bila je i članica Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”.

Impresionirana je Bulajić slovima odavno, a na osnovu materijala sa njenim potpisom koji je dostupan na internetu – čitalac će lako primijetiti da je ponuda raznolika, iako je za pravi ugođaj neophodno druženje sa papirom.

Među njenim naslovima su, recimo, “Slagalica”, “Oblikovanje”, “Svijet u bilježnici”.

U toj igri riječi – šta sve danas čini njenu pjesničku slagalicu i na koji način bi voljela da je oblikuje u vremenu koje je pred nama? Ili će možda ona oblikovati nju?

“Svoju pjesničku slagalicu doživljavam kao životnu komponentu. Smatram da je svaki pjesnik na neki način lirski subjekat u svojim pjesmama. Mora postojati neko uporište odakle sve kreće, a to je najčešće iskustvo. Konkretno u ovom rukopisu – nastojala sam da ‘složim’ različite periode odrastanja i razvijanja jedne ličnosti, od najranijeg djetinjstva, do trenutka potpune pomirenosti sa borbama koje život nosi. To je svakako međusobno oblikovanje, jedno ne isključuje drugo. Pisanje učini da shvatim koliko sam zapravo shvatila. Vjerujem da ću se u budućnosti takođe oslanjati na one ljudske teme, na priče koje su dio kolektivnog, na trenutke koje je svako makar jednom doživio”, najavljuje Anđela u intervjuu CDM-u.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content