Akcize na benzin i gasna ulja umanjene 15 odsto

Piše: Objavljeno: 01/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Vlada je u četvrtak usvojila Predlog izmjene odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, kojom se predlaže njeno umanjenje za 15 odsto od 4. januara do 27. februara.

Pomenutom odlukom, usvojenom na predlog Ministarstva finansija, se propisuje umanjenje visine akcize za bezolovni benzin i gasna ulja, koja će za bezolovni benzin iznositi 467 eura na hiljadu litara, a za gasna ulja 374 eura na hiljadu litara, prenosi rtcg.me.

“Zbog trenutne stabilizacije cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Ministarstvo finansija i Vlada su se opredjelili za postepeno umanjenje akcize do nivoa od 15 odsto uz napomenu da će, ukoliko se nastave poremećaji na tržištu koji bi doveli do značajnog povećanja cijene naftnih derivata, predložiti zakonom propisanu mogućnost umanjenja do 50 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da se procjenjuje da će maksimalni fiskalni uticaj po osnovu predložene akcize i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na mjesečnom nivou iznositi oko dva miliona eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content