Seshadri: Misija MMF nije vidjela program “Evropa Sad 2”

Piše: Objavljeno: 12/02/2024
featured image

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije vidjela program “Evropa Sad 2” pa ne možemo da ga detaljnije komentarišemo.

To je zvanično da zajedničkom presu MMF, Centralne banke Crne Gore (CBCG) i Vlade kazao šef Misije MMF za Crnu Goru Srikant Seshadri.

CBCG je predstavljala guvernerka Irena Radović, a ispred vlade je bio premijer Milojko Spajić.

Seshadri je kazao da se minimalna i prosječna plata mogu povećati ali da to bude fisklano održivo.

“Imamo povjerenje u Vladu” kazao je Seshadri.

On je kazao da je je projekcija MMF-a da će crnogorska ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 3,7 odsto što je blizu projekcija Vlade i CBCG.

“Narednih pet godina Crnu Gora ima visoke potrebe za spoljnim zaduživanjem što će zahtijevati odgvornu Fiskalnu stratergiju, a MMF je spreman da pomogne u njenoj izradi”, kazao je Seshadri.

Upitan da prokomentariše visoke kamatne stope na kredite on je kazao da je velika razlika između kamata na štednju i kredite i da banke ostvaruju visoke profite, te da je prisutan višak likvidnog novca u bankama.

Seshadri je naveo da se može posegnuti za ograničenjem kamata na kredite ali da to ne bi dalo rezultat jer bi banke mogle da naplate veće naknade i da međunarodno iskustvo govori da to nije isplativo.

Predložio je da se traga za drugim rješenjima, da se afirmiše ulaganje građana u štednju kroz razvoj maloprodajnog tržišta državnih obveznica.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content