10 savjeta za uspješan povratak na posao nakon praznika

Piše: Objavljeno: 06/01/2021
featured image

Povratak na posao nakon opuštajućeg odmora ispunjenog uživanjem i prazničnom euforijom može biti prilično težak.

Evo nekoliko savjeta koji povratak obavezama mogu učiniti manje stresnim.

1. Planirajte povratak

Ukoliko ste tokom praznika otputovali negdje, onda se potrudite da se kući vratite bar dva dana prije početka posla. Ovo bi trebalo da ublaži preveliku razliku u raspoloženju, izbjeći ćete „punu glavu“ utisaka i moći ćete sa više koncentracije da pristupite nagomilanim obavezama.

2. Dozvolite sebi „prelazni“ period

Ako je moguće, nemojte zakazivati sastanke tokom prvih dana na poslu. Na ovaj način “stvorićete” dovoljno vremena da se adaptirate na “working mode”, da privedete kraju obaveze koje su čekale tokom praznika i da se pripremite za sastanke.

3. Organizujte obaveze

Već prvog dana povratka na posao, bilo bi dobro da napravite listu zadataka i prioriteta. Za većinu je ovo period kada ne uspijevaju da se fokusiraju i “ne znaju gdje će i šta će prije”. Organizovanje zadataka i prioriteta je odličan način da obezbijedite bar minimum efektivnosti.

4. Održavajte euforiju i dalje

Ne želimo da posao doživaljavamo kao „nužno zlo“. Da biste imali pozitivne misli o povratku na posao, važno je da shvatite da se uživanje ne prekida. Pauze u toku radnog vremena iskoristitie da posjetite obližnji park, da kupite neki od novogodišnjih specijaliteta sa ukrašenih ulica ili da prosto popijete kafu u nekom kafiću koji još uvijek njeguje prazničnu euforiju.

5. Slušajte muziku

Muzika može pomoći u borbi protiv tromosti, koja je često sjenka prazničnih odmora. Izaberite muziku koja će vas spriječiti da zaspite za radnim stolom, ali koja će vam, takođe, pomoći da se koncentrišete.

6. Ne razmišljajte mnogo, samo „progutajte“

Baš kao što je to slučaj i sa teretanom – ne razmišljaj, već samo uradi! Slično je i sa prvim danom na poslu poslije praznika – ne razmišljaj mnogo i samo idi. Vratićete se u rutinu brže nego što mislite.

7. Razgovor sa kolegama

Osim ako nijeste baš jako introvertni, razgovarajte sa kolegama. Velika je šansa da se osjećaju baš isto kao i vi. Biće lakše i ljepše. Zajedno. Ako baš i niste oduševljeni ovom idejom (što je ok), zavucite se iza svog monitora i ne gledajte nikoga u oči… To će ih spriječiti da vam se obrate. Bar prvog dana povratka.

8. Pozitivan stav

Usredsredite se na pozitivno i izbjegavajte sve negativnosti. Koliko je moguće.

9. Kada je sljedeći predah?

Ovo može biti relaksirajuća i za rad motivišuća tehnika!

Podijelite godinu na razdoblja – od i do praznika, odmora… Pogledajte kada „pada“ sljedeći odmor ili praznik i shvatićete da ni to nije baš tako daleko. Bićete dodatno motivisani da započnete i završite sve zadatke i projekte u tom „određenom“ periodu.

10. Postavite ciljeve

Motivacija je jako važna. Pokušajte da postavite realne ciljeve (dnevne, nedjeljne, mjesečne…) i vaša efikasnost i koncentracija će biti mnogo bolji.

Preuzeto sa Colloco Team Chalenge

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content