ZZZCG i njemačka organizacija Help-Hilfe Selbsthilfe potpisali Memorandum o saradnji

Piše: Objavljeno: 29/10/2021
featured image

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i njemačka organizacija Help-Hilfe Selbsthilfe potpisali su jučeMemorandum o saradnji, u okviru projekta “Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za socijalnu inkluziju”. Memorandum su potpisali VD direktora Zavoda Goran Folić i predstavnik organizacije iz Bona Klaus Mok.

-Romi i Egipćani, uz osobe sa invaliditetom, smatraju se najranjiviji kategorijama u Crnoj Gori u smislu njihovog pristupa obrazovanju, zapošljavanju i socijalnim uslugama. Kao i u mnogim zemljama u kojima žive suočeni su sa teškim društvenim predrasudama i negativnim stereotipima ali i problemima veoma niskog nivoa obrazovanja i zaposlenosti. To su i glavni razlozi njihove izloženosti siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Ovi stavovi su prisutni širom Evrope a vidljivi su i u Crnoj Gori. Upravo zato Zavod za zapošljavanje pozdravlja i podržava napore Help-a za uvođenje i jačanje uloge “Saradnik za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u zapošljavanju“– istakao je VD direktora Goran Folić.

-Zavod za zapošljavanje će u 11 opština koje su obuhvaćene projektom, i to: u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Nikšiću, Pljevljima, Podgorici, Tivtu i Ulcinju obezbijediti osobu koja će pomagati pojedincima iz RE populacije u ostvarivanju prava na zaposlenje. Saradnik za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u zapošljavanju će, takođe, pružati neposrednu pomoć korisnicima u procesu traženja slobodnog radnog mjesta, ali i podsticati ih na ažurnost i redovnost prijavljivanja u evidenciju lica koja traže zaposlenje. Sa druge strane saradnik će pomagati birou rada u sprovođenju pojedinačnih kampanja, edukativnih i informativnih sesija, radi podizanja svijesti korisnika u vezi sa načinom ostvarenja prava iz zapošljavanja (aktuelne ponude, prijava za posao, aktivno traženje posla, subvencije). Vjerujem da će na ovaj način pripadnici RE populacije vremenom naučiti da se sami staraju o svojim potrebama, bez posrednika, baš kao i svaka druga grupa stanovništva – kazao je Folić dodajući kako je posrijedi još jedan korak ka poboljšanju uslova za veće zapošljavanje RE populacije.

-Osmišljavanjem ovakvih projekata, koji uvažavaju njihovo realno stanje, vjerujem da im se može pomoći da i oni dobiju priliku da rade. U tom smislu smatram da je neophodna intezivnija primjena medijacije, širenjem mreže kvalifikovanih RE medijatora, rad na poboljšanju modela najboljih praksi u posredovanju kao i zalaganje za sistematizaciju pozicije medijatora u institucijama na državnom novou – zaključio je VD direktora Zavoda

Iz Help-Hilfe Selbsthilfe organizacije očekuju da će, u narednom periodu, i poslodavci prepoznati činjenicu da Romi hoće i žele da rade, samo ih treba motivisati i dati im šansu.

-Help-Hilfe Selbsthilfe će u trajanju od 12 mjeseci obezbijediti mjesečnu zaradu za saradnike u oblasti socijalne zaštite, koji su angažovani u projektu, a pružaju usluge RE zajednicama u 11 opština. Help je u periodu od 2016. godine do danas, obučio i angažovao brojne medijatore u oblasti zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite – saopštio je predstavnik njemačke organizacije Klaus Mok.

Za Rome, koji su prepoznati kao jedna od kategorija teže zapošljivih lica, Zavod je i do sada, kroz programe aktivne politike zapošljavanje, pružao mogućnost pripreme i obuke nezaposlenog za konkretno radno mjesto. Imajući u vidu da preko 95% Roma i Egipćana koji su u evidenciji Zavoda čine lica bez zanimanja i stručne spreme, i u narednom periodu, oni će imati prioritet prilikom uključivanja u programe koje realizuje Zavod.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content