Županović: Imamo šansu da sezonu uspješno privedemo kraju

Piše: Objavljeno: 20/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro, arhiva

Profesor doktor Ivo Županović kazao je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da ukoliko se postezona dobro uradi, Crna Gora imaće mogućnost da turističku sezonu uspješno privede kraju.

“Sam septembar u normalnim turističkim tokovima nosi 11 odsto i ostatak od oktobra do decembra jos 10 odsto, znači 21 odsto prihoda, i ako se taj dio odradi kako treba imamo mogućnost da završimo sezonu veoma uspješno ali i da nam to bude dobar šlagfort za narednu sezonu”, kazao je Županović.

Ukazao je na problem neadekvatne metodologije prilikom prikupljanja podataka o broju gostiju u kolektivnom i privatnom smještaju, što predstavlja problem pri analizi sezone, piše rtcg.me.

“Ključni problem je u adekvatnoj analizi sezone je nekonzostentnost podataka koji se objavljuju sa raznih strana. Tek ćemo u januaru naredne godine imati zvanične analize o posjećenosti iz privatnog smještaja, i potpuno je izlišno raditi neke analize tada, jer se već uveliko moraju početi pripreme za narednu sezonu”, kazao je.

Kako kaže, elektronska prijava je jedan od rješenja.

“Aplikacija e-visitor bi se mogla upotrebljavati, i predstavljati jedan indikator. Ta aplikacija je veoma jednostavna, daje podatke i o načinu dolaska na destinaciju, i vi već imate jednu ozbilju statistiku”, kazao je Županović.

On je poručio da se moramo fokusirati na egzaktnim podacima.

“Ne možemo uzimati parametre poput odnošenja otpada za procjenu brija turista”, kazao je Županović i dodao da su neki kolektivni smještaji zabilježili porast u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Kazao je da se može konstatovati rast tržišta kada je u pitanju region.

“Ali imamo i spori povratak Skandinavije, Velike Britanije i Francuske, i adekvatne tendencije kada je Njemačka u pitanju, kao i baltičke zemlje”, kazao je Županović.

Smatra i da naredne sezone treba da se stavi fokus na digitalni marketing.

“Po meni su ključna dva parametra sa kojima moramo da idemo sledeće sezone direktan digitalni marketing i cjenovna diferencijacija. Ne možemo ići sa linearnim rastom cijena jer će nam s e to obiti o glavu”, zaključio je Županović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content