Žrtva vraćena ocu koji ju je prodao

Piše: Objavljeno: 23/06/2021
featured image

Štićenica Skloništa za žrtve trgovine ljudima T.S. nakon što je napunila 18 godina vraćena je u porodični dom, u kojem se i dalje nalazi njen otac koji je optužen da ju je prodao zbog ugovorenog braka, o čemu je u toku i sudski postupak, piše Dan.

Direktor NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić potvrdio je Danu da se djevojka vratila u porodičnu kuću, te za tu situaciju optužuje Centar za socijalni rad Podgorica, koji, kako tvrdi, nije reagovao blagovremeno i obezbijedio joj smještaj.

Ističe da se ocu od T.S. u Višem sudu sudi zbog trgovine ljudima, ali da je postupak pauziran zbog štrajka advokata.

“Propustom nadležnog Centra za socijalni rad Podgorica, odnosno voditeljke slučaja Irme Dizdarević i njene supervizorke Marice Stijepović, došlo je do toga da žrtva trgovine ljudima nije imala gdje drugo da ode nakon izlaska iz Skloništa nego nazad u porodicu gdje se nalazi osoba koja ju je prodala kad je ona bila maloljetna i zbog čega je ona bila u Skloništu. Tim Skloništa, na čijem se čelu nalazim, godinu dana je uporno i marljivo radio sa ovom korisnicom, upisali smo je u školu, opismenili i adekvatno osnažili kako bi ona nakon odlaska iz Skloništa mogla samostalno živjeti ali, na žalost svih nas, podrška Centra za socijalni rad je izostala”, kaže za Radonjić.

On ukazuje da je upozoravao voditeljku slučaja Irmu Dizdarević i njenu supervizorku Maricu Stijepović da ova korisnica nema gdje da ode iz Skloništa po isteku zakonskog roka za boravak, osim nazad u kuću iz koje ju je otac prodao, ali su njegova upozorenja i molbe u potpunosti ignorisane.

“Vidjevši da se ove dvije radnice Centra „ne miješaju mnogo u svoj posao, inicirao sam međusektorski sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici MUP-a, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i CZSR Podgorica i na tom sastanku sam iznio problematiku, pa čak i ponudio rješenje da se korisnica zaposli u Skloništu, a da CZSR Podgorica kao nadležni Centar obezbijedi stan i da na taj način izbjegnemo opasnost da se ova korisnica vrati kod trafikanta, ali upravo se to desilo”, navodi Radonjić.

Ističe da Centar nije preduzeo ni jednu jedinu aktivnost kako ne bi došlo do toga da žrtva trgovine ljudima ponovo dođe u ruke svog trafikanta iako ona još nije na sudu svjedočila u ovom predmetu.

“Ovaj slučaj mora biti opomena svim relevantnim akterima, a pogotovo zaposlenima u Centrima za socijalni rad da ne smiju punu godinu da sjede besposleni, da ne preduzimaju ništa i da se opet dogodi da žrtva trgovine ljudima bude dostupna trafikantu iz razloga neažurnosti voditeljke slučaja”, kazao je Radonjić.Pisao je nadležnom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja povodom ovog slučaja i poslao inicijativu za disciplinsku odgovornost voditeljke slučaja Irme Dizdarević i supervizorke Marice Stijepović direktorici podgoričkog Centra Mariji Popović kako se nikad više ne bi dogodilo da zbog nemarnosti i apsolutne nezainteresovanosti zaposlenih Centra za socijalni rad žrtva trgovine ljudima ostane bez ikakve podrške, pomoći i zaštite nakon odlaska iz Skloništa.

“Nadam se da će ministarstvo, ali i direktorica podgoričkog Centra, preduzeti sve zakonom propisane mogućnosti u odnosu na zaposlene Centra, jer je ovo što se dogodilo presedan koji ne smije ostati prećutan”, zaključuje Radonjić.

Iz podgoričkog Centra za socijalni rad juče nijesu odgovorili na pitanja vezana za ovaj slučaj, a Dan ih je pitao i za postupanja voditeljke slučaja i supervizorke.

Žrtva T.S. je rekla ranije u izjavi za Dan da ju je „otac prodao za 5.000 eura nekim ljudima u Njemačkoj”. Ona je i javno rekla da ne želi kontakt sa ocem.

Viši sud u Podgorici je protiv njenog oca potvrdio optužnicu Višeg državnog tužilaštva kojom se on tereti za krivično djelo trgovina ljudima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content