Živković “Država mora da izradi registar podstanara”

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Kraj je avgusta vrijeme kada studenti počinju da traže stanove u gradovima u kojima studiraju, ali skok cijena rentiranja predstavlja veliki problem. Sve je više objava na društvenim mrežama u kojima se studenti žale na odnos cijene i kvaliteta koji nije idealan, te nepotpisivanje ugovora i slično. Dragan Živković iz Udruženja podstanara za Portal RTCG kazao je da je potpisivanje ugovora o rentiranju stana najvažnija obaveza stanodavca, te da studenti nerijetko u ovom periodu od Udruženja traže pomoć i savjet. Istakao je da “sa ovakvim cijena rentiranja, i totalne neuređene oblasti rentiranja stanova, niko nema sigurnost i zaštitu pravnog sistema države”.

“Prije svega ogroman je problem što, recimo, u Podgorici imamo samo par njih što minimalno u odnosu na stvaran broj studenata. Podstanarski život je uvijek težak, nezahvalan, stresan. Ako uzmemo u obzir da studente podstanare finansiraju njihovi roditelji sa sjevera ili juga ili iz centralne regije Crne Gore, onda nam je svima jasno o kolikim se tu radi izdvajanjima, pogotovo na današnji dan. Sa ovakvim cijena rentiranja, i totalne neuređene oblasti rentiranja stanova, bez potpisivanja ugovora, niko nema sigurnost i zaštitu pravnog sistema ove države”, kazao je Živković. 

Istakao je da je razlika između studenta podstanara i recimo neke podstanarske porodice, samohranog roditelja između ostalog u tome što podstanarske porodice, samohrani roditelji, penzioneri podstanari i ostale najranjivije socioekonomske grupe građana ipak teže dolaze do stana, često i previše imaju dugovanja a nijesu u prilici zarađivati više ili nijesu uopšte u prilici zarađivati. 

Živković je kazao da je kraj avgusta i početak septembra najranjiviji period kada je u pitanju potražnja stanova, te da im se studenti često u tom periodu obraćaju za pomoć i savjet. 

“Upravo je kraj avgusta i početak septembra najranjiviji i najneizvjesniji period za podstanare i svakodnevno svjedočimo ovom problemu jer nam se većinom studenti obraćaju za savjete i slično”, kazao je Živković. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)