Zidine fabrike protivgradnih raketa nijemi svjedoci propasti

Piše: Objavljeno: 15/01/2024
featured image

Ni poslije više od tri decenije nema odgovora na pitanje zbog čega nikada u mjestu Brezojevice, između Murine i Plava, nije proradila fabrika protivgradnih raketa, iako je sve bilo spremno za za početak proizvodnje. Iz Mjesne zajednice Murino, koja teritorijalno pripada plavskoj opštini, ističu da nikada nijesu dobili zvanični odgovor na ovo pitanje, iako je mnogim mještanima ove varošice svojevremeno bilo obećano zaposlenje.

Oni pričaju da su bili svjedoci kako je vrijedna fabrička imovina nakon montiranja iz nepoznatih razloga odnošena.

“Svi smo se u to vrijeme radovali dok smo gledali kako u Brezojevici niče moderna fabrika, uvjereni da će u njoj mještani, onako kako je to i obećano, zarađivati parče hljeba. Fabrika nikada, međutim, nije proradila iako je bilo sve spremljeno da se stavi u funkciju. U međuvremenu vandali su navalili da odnose i uništavaju fabričku imovinu, a da niko nije pokušao da to spriječi. Sada imamo samo ostatke objekata koji svjedoče o promašenoj investiciji u našem kraju. Zašto je to tako nikada nijesmo dobili zvanični odgovor, niti nam je poznato da je ikada iko odgovarao zbog ovoga”, kažu u MZ Murino.

Fabrički pogoni napravljeni su na zadružnoj imovini, pored puta koji od Murine vodi prema Plavu, kao sastavni dio podgoričke fabrike “19. decembar” koja se dugi niz godina uspješno bavila proizvodnjom protivgradnih raketa i hemikalija.

Podgorička fabrika, kao državno vlasništvo, puštena je u rad 1980. godine, a u nastojanjima da proširi asortiman svojih raznovrsnih proizvoda, ova kompanija je odlučila da u Brezojevici pravi pogon za proizvodnju pomorskih signalnih raketa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content