ZHMS: Najtopliji 22. avgust na primorju

Piše: Objavljeno: 23/08/2023
featured image

Foto: Wikipedia

Protekla noć dostigla je na području Podgorice i Bara bila je istorijski rekordno najtoplija noć u avgustu za posljednjih 70 godina, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Kako su naveli, na današnji dan na primorju Crne Gore izmjerena je rekordno visoka temperatura, dok je u Ulcinju izmjerena temperatura od 40,2 stepena.

Prema zvaničnim podacima ZHMS-a , u Podgorici temperatura tokom noći bila je 29,8 stepeni a u Baru 30,2 stepena što znači da se temperatura u Podgorici nije spustila ispod 29,8 a u Baru nije se spustila ispod 30,2 stepena.

“U Podgorici i Baru ovo je bila rekordno najtoplija avgustovska noć. Inače rekordno najtoplija avgustovska noć na terotoriji Crne Gore imala je temperaturu od 31 stepen i to u Herceg Novom 6.8.1998. godine”, saopštili su iz ZHMS. 

Iz ZHMS su takođe naveli da je danas u popodnevnim satima u Ulcinju, temperatura dostigla 40,2 stepena.

Ovo je novi dnevni temperaturni rekord za Ulcinj, odnosno ovo je rekordna temperatura za područje Ulcinja, istovremeno rekordno najviša temperatura na primorju na današnji dan.

U Ulcinju, ovo je treći uzastopni dan sa novim dnevnim temperaturnim rekordom odnosno u tri uzastopna dana oboreni su dnevni temperaturni rekordi .

Iz ZMHS navode da je ovo posljedica kombinacije uticaja toplog tropskog vazduha i istovremeno dodatno lokalno termoadijabatsko zagrijevanje koje generiše (vjetar sa kopna) sjeveroistočni vjetar.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content