Ženski parlament: Manje žena u društvenom, ekonomskom i političkom životu

Piše: Objavljeno: 07/03/2024
featured image

Napredak u poštovanju prava žena je evidentan, ali Crna Gora i dalje kaska u primjeni zakona u toj oblasti, poručeno je sa zasijedanja šesnaestog Ženskog parlamenta. Žene iz javnog života imale su mnogo pitanja za izvršnu vlast, a najviše ih je adresirano na Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Jednom godišnje crnogorskim parlamentom vladaju žene. Ovo je 16. put kada su u skupštinskim klupama brojnije od muškaraca i kada se njihov glas jače čuje. Da je napredak ženskih prava evidentan više na papiru nego u stvarnosti, priznaju i u Skupštini.

“Crna Gora i dalje kaska u implementacije usvojenih zakona, što je učinilo da iako žene čine većinu populacije žene i dalje predstavljaju manjinu u društvenom, ekonomskom i političkom životu Crne Gore”, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović. 

A koliko je teško ženi da opstane u političkom i javnom životu, znaju kaže ombudsman, samo one koje su pokušale da budu svijetli primjer u borbi za žensku ravnopravnost.

“Otpori su višestruki, od otvorenih mizoginih i seksističkih napada i govora mržnje, pa sve do sofisticiranih obika narušavanja njene privatnosti, u kojoj se ne samodovodi u pitanje njena sposobnost i vještina, već i elementarne etičkevrijednosti i moralni kod”, kazao je ombudsman Siniša Bjeković. 

Da žene žele društvu da daju veću vrijednost svojim djelovanjem, pokazuju svakodnevno. Rastrzane su izmedju privatnog i poslovnog, manje plaćene iekonomski u nezavidnom položaju. Ipak, ne odustaju. Zato su danas pitale svešto ih interesuje i očekuju da Vlada ispuni obećano.

“Šta je Vlada uradila u cilju ispunjavanja naših zahtjeva centra za ženska prava, koja ponavljamo 3 godine a u kontekstu presude Višeg suda o ubistvu Zumrite Nerde”, kazala je iz Centra za ženska prava Anita Stjepčević.

“Vlada je formirala operativni tim za borbu protiv nasilja nad ženamai kroz analizu i mišljenja raditi na smjernicama za promjene javnih politika u oblasti sprečavanja sviih oblika do traženog sastanka doći u najskorijem roku”, kazao je savjetnik predsjednika Vlade Veliša Jovanović.

Svako iz svog ugla želio je da čuje šta izvršna vlast ima da ponudi i koliko se bavi pitanjima koja se tiču upravo njihovih prava.

Nakon četvorosatne diskusije, iz Skupštine su sve ove žene otišle ne baš zadovoljne svim odgovorima, ali s nadom da će vlasti ispuniti bar dio onog što su obećali. Za naredno zasijedanje najavile su sumiranje rezultata.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content