Ženski klub Skupštine: Vakcinacijom djevojčica HPV vakcinom zaštitiće se od najmalignijih tipova ovog virusa

Piše: Objavljeno: 04/10/2022
featured image

Foto: Skupština CG

U globalnom nastojanju da se podigne svijest o raku dojke, oktobar mjesec se pune 32 godine širom svijeta označava kao „ružičasti mjesec“ – mjesec tokom kojeg cijela društva, građani, Vlade, međunarodne organizacije, donosioci odluka i društveno odgovorne kompanije ulažu napore da skrenu pažnju, prije svega na karcinom dojke, ali i sve maligne bolesti žena, te da edukuju one koji su zabrinuti o ovim bolestima, fokusirajući se na rano otkrivanje svih znakova i simptoma, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Kako je naglašeno, Ženski klub Parlamenta Crne Gore od svog osnivanja zarad viših društvenih ciljeva u fokus svog djelovanja ne stavlja različita politička mišljenja i poglede, već su se naše članice udružile oko mnogih pitanja koja tište sve građane ove države, posebno žene i djecu, a maligne bolesti žena to sigurno jesu.

Imajući u vidu da je tokom 2020. godine rak dojke kod žena postao najčešće dijagnostikovani tip raka u svijetu sa oko procijenjenih 2,26 miliona oboljelih žena i oko 685 000 koje su svoje živote izgubile od ove bolesti, te da Crna Gora nije izuzetak, već država u kojoj je rak dojke najčešća dijagnostikovana maligna bolest koja će odnijeti život gotovo svakoj trećoj oboljeloj ženi, danas pozivamo sve da dignu svoj glas u promociji ranog otkrivanja raka dojke i zdravlja žena uopšte. – 

-Ne samo ovoga mjeseca, već svakog sata i dana, ne smijemo zaboraviti da je gotovo 90 odsto rano otkrivenih karcinoma dojke izlječivo, često uz tretmane i terapije koje u potpunosti čuvaju dojku. Danas i ovoga mjeseca je samo prilika da još jednom pozovemo djevojke i žene da se najmanje jednom mjesečno samopregledaju zbog ranih znakova karcinoma dojke, da redovno posjećuju svog doktora, da koriste sve pogodnosti i blagodeti moderne medicine i zdravstvenog sistema, a na prvom mjestu mogućnosti organizovanog skrining programa i ranog otkrivanja raka dojke – ističe se u saopštenju.

Istovremeno, kako je istaknuto, ne smije se zaboraviti činjenica da od ovoga oktobra po prvi put postoji mogućnost da sve djevojčice u Crnoj Gori uzrasta od devet godina dobiju savremenu zaštitu od karcinoma grlića materice – bolesti koja je nakon raka dojke i pluća treća po smrtnosti od malignih oboljenja žena Crne Gore. Vakcinacijom djevojčica HPV vakcinom, koja šiti od devet najopasnijih tipova humanog papiloma virusa, ovim djevojčicama će se obezbjediti najmodernija, optimalna i cijeloživotna zaštita od najmalignijih tipova ovog virusa čime će im se obezbjediti ne samo zdrav već i kvalitetan život kada je riječ o ovom malignitetu.

-Pozivamo zdravstvene vlasti da se po ovom pitanju odnose posebno senzibilno, kvalitetno i blagovremeno planirajući procese organizacije rada potrebne za prevenciju i liječenje, nabavke odgovarajuće terapije, kao i savjetovališta za oboljele pacijentkinje i njihove porodice, kako bi obezbijedili kvalitetnu dostupnost ljekara i ljekova svim našim građankama – piše u saopštenju.

U okruženjima sa oskudnim resursima, većina žena s rakom dojke dijagnosticira se u uznapredovaloj fazi bolesti, što rezultira niskim stopama preživljavanja.

-Naši resursi možda jesu oskudni ali prilika je puno da se ujedinimo i složimo oko najbitnijih stvari za ovo društvo kao što je zdravlje žena. Po mnogo čemu smo različite, na mnoge teme imamo drugačije stavove i branićemo ih do kraja. Ali smo saglasne da sve imamo jednog zajedničkog prijatelja, a to je prevencija. Stoga se zajedno moramo kontinuirano truditi da sve prilike i resurse iskoristimo na najbolji mogući način kako zbog sadašnjosti tako i budućnosti svake žene, naših kćerki, sestara, majki i baka” – zaključuju iz Ženskog kluba.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content