Ženski klub Skupštine CG: Abazović da povede računa o rodnoj izbalansiranosti svog kabineta

Piše: Objavljeno: 15/04/2022
featured image

Ženski klub Skupštine Crne Gore apeluje i upozorava mandatara Dritana Abazovića da povede računa o rodnoj izbalansiranosti svog kabineta i ne dozvoli rodni dizbalans, navodi se u saopštenju.

Ističu da prema navodima koji se mogu pročitati u medijima, stiče se utisak da će najavljena manjinska vlada imati značajno manje žena na ministarskim pozicijama u odnosu na postojeću, iako će broj resora biti znatno veći.

“Nažalost, izgleda da možemo dobiti dominantno mušku vladu u kojoj će biti samo jedna pripadnica manje zastupljenog pola”, navodi se saopštenju kopredsjednica Ženskog kluba Branke Bošnjak i Vesne Pavićević.

Ističu da iz tog razloga Ženski klub apeluje i upozorava mandatara da povede računa o rodnoj izbalansiranosti svog kabineta i ne dozvoli ovaj rodni dizbalans, jer ako se ove najave ispostave tačnim, onda takva vlada i takav mandatar ne mogu se smatrati ni evropskom ni progresivnom, jer ovo bi to ogroman korak unazad.

“Očekujemo od svih političkih aktera koji će participirati ili podržavati tzv. manjinsku vladu ne dozvole da u njoj bude manje od trideset posto pripadnica manje zastupljenog pola, iako bi po učešću u broju stanovnika taj procenat trebao da bude i pedeset posto a čemu treba da težimo”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content