Ženski klub: Crna Gora usvojila Zakon o privremenom izdržavanju djece

Piše: Objavljeno: 21/07/2022
featured image

,, Usvajanje Zakona o privremenom izdržavanju djece i osnivanje Alimentacionog fonda smo smatrale neophodnim jer je, nažalost, praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu”, navodi se u saopštenju.

Ženski klub Skupštine Crne Gore je u martu predao u proceduru Zakon o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda. Predlog zakona predale su članice Kolegijuma Ženskog kluba, kopredsjednice Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, članice Simonida KordićTamara Vujović, Božena Jelušić, Kenana Strujic Harbić, Draginja Vuksanović Stanković i pridruženi član kluba Boris Mugoša.

Iz Ženskog kluba dodaju da je usvajanje zakona obradovao veliki broj samohranih roditelja, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije.

,,Želimo da istaknemo da je problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, u Crnoj Gori, mnogo veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi”, dodaju u saopštenju.

Iz Ženskog kluba podsjećaju da je predlog zakona urađen u saradnji sa stručnim timom NVO Centar za ženska prava.

,,U pripremi zakona, veliku podršku smo imali i od Ministarstva pravde, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija, Zaštitnice imovinsko pravnih odnosa Crne Gore, kao i od stručnih službi Skupštine Crne Gore, kojima dugujemo veliku zahvalnost”, navode u saopštenju.

Ističu da će još snažnije nastaviti da rade na unapređenju zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

,, Takođe, radićemo na unapređenju zakonske regulative i ambijenta za: socio-ekonomsko osnaživanje žena; ravnopravni položaj žena na tržištu rada i bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content