Žene na sjeveru CG: Treba nam pomoć, za Vladu kao da ne postojimo

Piše: Objavljeno: 18/10/2021
featured image

Žene na sjeveru Crne Gore se nalaze u jako teškoj situaciji, za Vladu Crne Gore kao da ne postojimo, kao da ne živimo u Crnoj Gori, kazala je predsjednica Udruženja žena poljoprivrednica i preduzetnica sjevera Crne Gore Milica Stojković. Ističe da ukoliko se nastavi diskriminacija i ignorisanje žena na sjeveru Crne Gore, odlučne su da organizuju i protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

“Još nas niko nije kontaktirao, niti pitao da li nam nešto treba, kako živimo, da li smo zapostavljene, da li smo ugrožene”, navodi Stojković.

Kako navodi, prošle godine predhodno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje sada pripada Ministarstvu pravde je pokrenulo projekte ekonomskog osnaživanja žena, gdje su se i same kao poljoprivrednice uključile, a što je rezultiralo početku pobošavanja ekonomskog statusa žena na sjeveru Crne Gore, piše rtcg.me.

Dok je, ističe, sadašnje Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava to ukinulo i interesantno usmjerilo sredstva da im neko dolazi od njihovih udruženja i govori koliko su ugrožene.

Stojković ističe da žene na sjeveru zanju koliko su ugrožene, da im je potrebna konkretna pomoć kroz poljoprivredu, kroz preduzetništvo, kao i kroz druge oblasti, kroz koje će se ekonomski osnažiti i sa čime će i zauzeti svoj položaj u društvo i biti ravnopravne sa ostalima.

“To nas je podstaklo da osnujemo udruženje poljoprivrednica, preduzetnica sjevera Crne Gore, gdje nam sadašnje Ministarstvo javne uprave več pet mjeseci još nije dostavilo rješenje, niti su nas pismeno obavijestili, da li su nas registrovali, ili nas odbili, a što su bili u zakonskoj obavezi, gdje bi naveli razlog tome, kao da nekom ne odgovaramo, pa da li je to zapostavljanje naših prava, pitamo Ministarku javne uprave Tamaru Srzentić?”, navodi se u saopštenju.

Navodi da su se ministarki i pismeno obraćali, ali da nisu dobili odgovor.

“Kao da ona nije žena, a i kako bi odgovorila kada nikada do sada nije ni došla na sjeveru Crne Gore da vidi kako mi živimo i sa kojim se problemima susrećemo”, ističe Stojković.

Naglasila je da ukoliko se nastavi diskriminacija i ignorisanje žena na sjeveru Crne Gore, odlučne su da organizuju i protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na kojem će ukazati na položaj žena na sjeveru Crne Gore.

“Odlučne smo da nastavimo našu borbu na sjeveru za svaku ženu”, istakla je Stojković.

Pozivaju sva resorna ministarstva, da ozbiljno shvate njihov položaj na sjeveru i da počnu da pokreću konkretne mjere u cilju poboljšanja statusa žena na sjeveru Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content