Žene i književnost u Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 28/06/2020
featured image

NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) je u saradnji sa Glavnim gradom i Sekretarijatom za kulturu i sport, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta  2020, u srijedu, 24. juna 2020. godine realizovao dva od tri  segmenta projekta: “Žene i književnost u Crnoj Gori”.

Okrugli sto  na istu temu održan je u prostorijama  JU Narodna biblioteka ” Radosav Ljumović”. Nakon pozdravne riječi sekretarke Sekrtarijata za kilturu i sport Ane Medigović koja je ukazala na važnost i značaj teme( i projekta i okruglog stola) i koordinatorke projekta NVU IPAK CG Valentine Radulović Šćepanović, zainteresovana javnost i mediji su bili u prilici da čuju izlaganja: prof. dr Sonje Tomović Šundić, prof dr. Vladimira Vojinovića, prof. dr Sofije Kalezić, mr. Dragane Kršenković Brković, moderatorka književne večeri prof. Valentina Radulović Šćepanović, mr. Tijane Rakočević i prof. Valentine Radulović Šćepanović.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić  govorila je  o Njegoševoj viziji žene, a prof. dr Vladimir Vojinović Vojinović o statusu žene u djelima crnogorskih pisaca čime su rasvijetljene žene kao likovi u crnogorskoj književnosti.

A crnogorskim autorkama i njihovim ostvarenjima govorile su prof.dr Sofija Kalezić na temu: ” Prozno stvaralaštvo crnogorskih književnica i njihova kritička percepcija” i mr. Tijana Rakočević koja je govorila o književnom stvaralaštvu Marije Dragnić. Kao autorka niza zbirki pripovjedaka, drama i drugih proznih tekstova mr. Dragana Kršenković Brković govorila iz ugla svog spisateljskog iskustva, objašnajvajući slabu vidljivost autorki i njihovog stvaralaštva još uvijek prisutnim, takozvanim plutajućim kanonom.

U okviru teme “Književno-kulturološki kontekst osvajanja ženskog autorstva u Crnoj Gori” koordinatorka projekta Valentina Radulović Šćepanović je kroz dijahrono- sinhroni osvrt ukazala ne neodvojivu vezu književnosti i konteksta u kom ona nastaje.

Isrtog dana u 20.00 sati u Kući Stojanovića realizovan je drugi segment ovoga projekta -književno veče posvećeno trima crnogorskim romansijerkama koje su bile ili dobitnice ili kandidatkinje za brojne regionalne i međunarodne nagrade. Predstavljeno je dosadašnje stvaralaštvo: Slavice Perović, Ksenije Popović i Dragane Kršenković Brković. Autorke su čitanjem kratkih fragmenata takođe i najavile svoja djela u nastajanju koja će se uskoro naći pred brojnom čitalačkom publikom.

Treći segment projekta, veče sa autorkama: Ljiljanom Tomanović Ponomarev, Oljom Knežević, Jasenko Lalević i Vesnom Dedić biće realizovan u septembru, krajem manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 20”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content