Žene i dalje manje zarađuju: Na euro koji zaradi muškarac u EU, žena zaradi 86 centi

Piše: Objavljeno: 13/11/2021
featured image

Žene u EU u prosjeku još uvijek zarađuju manje od muškaraca, i na svaki euro koji zaradi muškarac, žena zaradi 86 eurocenti, saopšteno je uoči evropskog dana jednakih plata koji se ove godine obilježio 10. novembra.

“Jednakost je jedna od osnovnih vrijednosti EU i temelj je nezavisnosti i slobode ljudi. Žene i muškarci zaslužuju jednaku platu, tretman i mogućnosti”, ističe se u zajedničkom saopštenju potpredsjednice Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jurove, komesara za socijalna prava Nikolasa Šmita i komesarke za ravnopravnost Helene Dali.

Komesari su naveli da, iako su iste plate za žene i muškarce predviđene Ugovorima EU prije više od 60 godina, razlike još postoje i to uprkos unapređenju položaja žena u društvu i profesionalnom životu, prenosi bankar.me.

Jaz u platama posljedica je više faktora – odgovornost za brigu (o porodici) uglavnom je na ženama, pa one zbog toga češće rade sa skraćenim radnim vremenom, žene takođe rade u slabije plaćenim sektorima i na slabije plaćenim poslovima unutar sektora, i zbog manjih plata imaju i manje penzije.

Njihovo saopštenje ukazuje i na to da se nepostojanje istih plata teško utvrđuje, a nedostatak transparentnosti plata dovodi žene i neke muškarce u nepovoljan položaj.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Direktivu o transparentnosti plata koja ima za cilj da osnaži radnike konkretnim alatima za ostvarivanje njihovih prava i, što je najvažnije, da unaprijedi primjenu jednakih plata u kompanijama.

Komesari su u zajedničkom saopštenju istakli da današnji zaposleni i mladi, kao i buduća radna snaga, očekuju od poslodavaca više u smislu uključenosti i pravičnosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content