Ženama graditeljkama mira potrebna je podrška više nego ikad

Piše: Objavljeno: 03/11/2020
featured image

Žene graditeljke mira posreduju u sporovima, umanjuju tenzije i spašavaju živote na najtežim mjestima, ali njihov rad na frontu stalno je nedovoljno finansiran. Dok se preokret odvija  svuda u svijetu, a nejednakost i nestabilnost rastu, očajnički je potrebno održivo finansiranje ženskog rada za mir.

Evo kratke statistike:

  • Udio bilateralne pomoći namijenjene programima o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena u zemljama pogođenim sukobima i krhkim zemljama, smanjio se poslednjih godina, na samo 4,5 procenata.
  • Od ukupne bilateralne pomoći koja je usmjerena na krhke zemlje u periodu 2017–2018, nevjerovatnih 0,2 procenta pripalo je direktno organizacijama za ženska prava – procenat koji se nije promijenio tokom decenije.
  • U međuvremenu, investicije i trgovina oružjem nastavljaju se nesmanjenom količinom, a globalna vojna potrošnja dostiže rekordnih 1,9 biliona američkih dolara u 2019. godini – najveći godišnji porast u posljednjoj deceniji. To je 20.000 puta više od iznosa donatorske podrške organizacijama za ženska prava (proračun UN-a za žene).

Na 20. godišnjicu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a 1325, Ženski mirovni i humanitarni fond (WPHF), pokazuje da nedostaju finansijski resursi za održavanje i podršku organizacijama ženskih prava, piše data.unwomen.org.

„Usled konkurentskih zahtjeva za pomoć koje je izazvao COVID-19, bezgotovinske ženske mirovne organizacije paradoksalno će se morati pripremiti za bitku za finansiranje“, upozorava Paivi Kannisto, šef Odjeljenja za mir, bezbjednost i humanitarnu akciju UN-a za žene.

„Tokom trajnih napora da se osigura mir, ženska prava rizikuju da budu zanemarena. Ali, mogu li vlade priuštiti nastavak zanemarivanja finansiranja ženskig organizcij, kada bi posljedice zapravo stvorile još veće rizike i nestabilnost?“

UN-ov fond za izgradnju mira i Ženski, mirovni i humanitarni fond, dva su glavna oslonca lokalnih ženskih mirovnih organizacija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content