Žena odlučuje hoće li biti majka, zakon se poštuje

Piše: Objavljeno: 17/05/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Crnogorsko zakonodavstvo jasno je po pitanju prava na abortus, koji je bez uslova dozvoljen do 10 nedjelje, i ne ostavlja prostor za manipulacije u bilo kom pogledu, poručuju iz Ministarstva zdravlja. Ljekari podsjećaju da imaju pravo na prigovor savjesti.

Dr Slađana Ćorić iz Ministarstvo zdravlja u emisiji “Naglas”, na TVCG podsjetila je da naše zakonodavstvo dozvoljava ženama slobodan izbor prava na abortus do desete nedjelje, piše rtcg.me.

“Svaka žena ima pravo da bira da li će biti majka ili ne. Nakon 10 nedjelje, postoje određene procedure pod kojim se to može uraditi, a to je kada je ugroženo zdravlje žene, kada postoji prijetnja da se beba rodi sa određenim deformitetima. Ministarstvo zdravlja se pridržava zakonskih odredbi”, poručila je Ćorić i dodala da majka ima pravo izbora.

Ona je kazala da se abortusi kod nas mogu raditi samo u opštim bolnicama i KCCG.

“Mislim da zakon nije ostavio prostora za manipulaciju u bilo kom pogledu”, navela je Ćorić i dodala da je crnogorski zakon jasan po tom pitanju.

Specijalista ginekologije i akušerstva KCCG dr Vojislav Šimun kaže da ta branša poštuje zakonske odredbe.

“Ljekar po Kodeksu medicinske etike ima pravo na priziv savjesti. Naravno, država kao takva mora ženi da obezbijedi da na neki način ostvari svoja prava, ne na uštrb pojedinca ljekara, ali mora obezbijediti da se to pravo obezbijedi”, naveo je Šimun i dodao da ljekari postupaju po zakonu.

Ljekar, kaže on, ne može biti primoran da uradi ili ne uradi prekid trudnoće.

“Kod nas u našoj državi ne postoje opstrukcije u zadovoljenju tog prava žene, ali kažem, ljekar, slično kao i u Hrvatskoj, ima pravo da u nekom konkretnom slučaju odbije, npr. iz vjerskih uvjerenja ili poziv na savjest ili slično, ali da ženu uputi na drugog kolegu ili drugu instituciju, gdje će to obaviti“, naveo je dr Šimun.

Feministkinja, aktivistkinja i profesorica filozofije Paula Petričević kaže da dešavanja, ovu temu ponovo vraćaju kao relevantnu.

“Nije čudo da svjedočimo veliku zabrinutost i uzemirenost žena, ali ne samo žena, kada počinje da se problematizuje pravo žena na vlastito tijelo. I upravo proces koji se dešava u Americi, sa mogućnošću obaranja važne presude za američko, ali ne samo američko društvo i sa druge strane ova golgota koju prolazi žena iz Hrvatske. Naravno da to uznemirava ljude i čini ovu temu aktuelnom. Ja mislim da nema pitanja o kojem ne možemo javno da kažemo šta mislimo”, poručila je Petričević.

Nijedna sloboda koja je osvojena, nije kako navodi Petričević, sačuvano i dato zauvijek.

“Nije nam dato sa bilo kojom garancijom. I mi imamo pravo da ta ga čuvamo”, navela je Petričević. Ona je kaže da su ženska prava u regionu ugrožena, ali u Crnoj Gori mnogo manje.

Protojerej-stavrofor SPC, paroh podgorički Gojko Perović kaže da je SPC dio hrišćanskog svijeta, čije se osnovne dogme zasnivaju na uvjerenju da život počinje začećem.

“Stav crkve po tom pitanju nije kabinetske. Ja ne dolazim iz neke organizacije muškaraca koji kuju zavjeru protiv žena, nego to dolazi iz života”, naveo je Perović.

On navodi i da se svakodnevno sveštenici susrijeću sa ženama koje dolaze na ispovijest.

“Mi shvatamo da je ta tama dramatična. Mi ne gledamo stvari crno bijelo, pa da kažemo ovo može, ovo ne može, nego u svakom konkretnom slučaju tome prilazimo. Stav crkve nije samo propis neke knjige, nego jedno životno iskustvo”, naveo je Perović.

I sam zakon, kako navodi Perović, dozvoljava abortus bez ograničenja do 10 nedjelje, govori da, kako dodaje, živimo u civilzovanom društvu koji ima neke zakone.

“Crkva je prosto institucija društvene realnosti i crkva ima vjernike koji su istovremeno i građani. Crkva nema mehanizme i ne treba da ih ima, crkva ima pravo na svoj stav”, naveo je Perović.

On navodi da kada parlament usvoji zakone, onda se oni sprovode.

“I ako se izglasa neki zakon mi više nismo zarobljenici nekih popova i neke crkve iz Srednjeg vijeka, nego se sprovodi demokratskoj proceduri u demokratkom građanskom društvu, po pravilima koja su društveno dogovoreni…”, naveo je Perović.

“Da smo imali restriktivniji zakon o zabrani abortusu ne bismo mi kao Crna Gora, nažalost bili crna rupa u svemiru. Mi smo donedavno bili perjanica jednog anticivilizacijskog selektivnog abortusa gdje su muškarci vršili pritisak na žene, da uklanjaju živote, ako su žensko. Abortus je grijeh, osim ako se ne radi o situacijama kada je diretno u najdrastičnijem smislu ugrožen život majke. Abortus je zabranjem, jer je grijeh, a grijeh je jer prekida život. Grijeh je svih koji učestvuju u tome, ne može biti samo ženski”, naveo je Perović.

Fuad Čekić, generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori kaže da je abortus u islamu načelno zabranjen, osim u određenim situacijama.

“Prva jeste da je ugrožen život majke, ako je život majke ugrožen onda je abortus obavezujući, jer primat ima ostvareni život. Druga situacija i okolnost jeste, ako je fetus umro ili ima tolike deformitete koji su upitni za njegov dalji normalan razvoj, u tim situacijama abortus je dozvoljen, u svim ostalim situacijama abortus je zabranjen”, naveo je Čekić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content