Zdravstveni radnici protestovali širom Francuske

Piše: Objavljeno: 08/06/2022
featured image

Zdravstveni radnici protestovali su juče širom Francuske tražeći više radnih mjesta i bolje plate u javnim bolnicama, nakon nekoliko godina smanjenja troškova zbog kojih su ljekari nespremno dočekali trenutak izbijanja pandemije koronavirusa.

Devet sindikata i kolektiva organizovalo je aktivnosti protesta, među kojima su demonstracije ispred Ministarstva zdravlja u Parizu i u desetinama drugih gradova, kako bi skrenuli pažnju vlade na rastuću zabrinutost zbog nedostatka osoblja, piše rtcg.me.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je preispitivanje sistema javnih bolnica i naručio hitnu reviziju do 1. jula.

Demonstranti se nadaju da će izvršiti pritisak na vladu u vrijeme kada Francuska ulazi u dva kruga parlamentarnih izbora koji počinju u nedelju.

Demonstracije su bile održane ispred Ministarstva zdravlja i na drugim mjestima u Francuskoj, među kojima je i Šerbur u kome je Makron prošle nedjelje posjetio bolnicu i najavio jačanje službi hitne pomoći.

Jedan od zahtjeva je i ponovno zapošljavanje oko 15.000 zdravstvenih radnika koji su ostali bez posla jer su odbili da se vakcinišu protiv korona virusa.

Makronova vlada je prošle godine ponudila neznatno povećanje plata nekim bolničkim radnicima i odobrila novu opremu, ali medicinari kažu da su problemi dublji.

Uprkos kriznoj situaciji, demonstracije u Parizu nisu uspjele da privuku ogromne mase demonstranata.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content