Završena „Bokeljska noć“

Piše: Objavljeno: 21/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Pred nekoliko hiljada posjetilaca, u akvatorijumu kotorskog zaliva održana je tradicionalna Fešta nad feštama „Bokeljska noć“. Defile ukrašenih barki najavila je Gradska muzika Kotor i jedrilice Jedrličarskog kluba “Lahor” 34 maštovite kreacije, djela kotorskih meštara predstavile su se publici i žiriju u tri đira i konkurisale su za nagrade u vrijednosti od četiri hiljade eura.

Tom prilikom, direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Vladimir Bujišić kazao je da je riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja, kako je rekao, predstavlja nematerijalno kutlurno dobro od nacionalnog
značaja.

“Prije defilea ukrašenih barki, posjetioci su uživali u notama Gradske muzike, koja ove godine slavi 180 – ti rođendan. Nakon dvije godine pauze konačno opet Bokeljsa noć, jako smo srećni jer je riječ o manifestaciji koja predstavlja samu krunu Kotorskog ljeta. Kulturni centar “Nikola Đurković” je kao i svakog ljeta finansirao izradu u ukrašavanje samih barki i time smo našim sugrađanima pružili mogućnost da iskažu svoj talenat i maštovitost”, poručio je on.

Da je nakon dvije pandemijske godine, Bokeljska fešta došla kao osvježenje, kako Kotoranima tako i mnogobrojnim turistima mišljenja je i predsjednik te Opštine Vladimir Jokić.

“Nije slučajno da se ova noć u našem gradu naziva “Fešta nad feštama”, jer je od velikog značaja za naš grad u cjelokupni program onoga što ljeto nosi. Ovo je ta noć koja obilježava Kotor i po kojoj ga prepoznaju ne samo u Crnoj Gori, nego i šire”, kazao je on.

Predstavnica Turističke organizacije Kotora, Emilija Radulović kazala je da je Kotor, kada je turizam posrijedi prepoznatljiv po uspješnim, višedecenijskim organizacijama Bokeljske noći.

“Tokom naše tradicionalne fešte Kotor posjeti više desetina hiljada posjetilaca i moram naglasiti da je to manifestacija koja umnogome doprinosi turističkoj ponudi grada Kotora”, rekla je ona.

Predsjednica komisije za dodjelu nagrada, Dušica Ivetić kazala je da se kao svake godine svi učesnici potrude oko ukrašavanja barki, napominje da su teme uglavnom lokalne ili inspirisane situacijom u svijetu.

“Prvo mjesto osvojila je barka pod nazivom “Kotorlend i time osvojila 1.500 e, drugo mjesto odnijela je barka “Šjora Mare” osvojivši novčanu nagradu od 1.000 eura, dok je treće mjesto zauzela barka “Nemoj mi tu šporkat” sa osvojenih 500 eura”, saopštila je predsjednica žirija.

Ona je tom prilikom kazala da su preostali nagradni fond u iznosu od 1.000 eura ( 5 barki po 200,00 eura) osvojile barke IZVINITE ZBOG PREKIDA PROGRAMA, PLES MEDUZA, AKVARIJUM BOJA, KO JE STARIJI i ORAVAČKO GUMNO.

Program su sa glavne bine vodili Dolores Fabian i Miomir Maroš.

Nakon proglašenja najboljih, uslijedio je spektakularni desetominutni vatromet, nakon kojeg se fešta preselila u Stari grad na gradske trgove, pjace i pjacete uz domaće muzičke sastave.

Na Trgu od oružja nastupili su Tri kvarta i Neverne bebe.

Milan Đurđević, frontmen grupe Neverne bebe prisjetio se godina kada su započinjali karijeru još kao mladi bend, i kazao da je upravo Kotor za njih tada predstavljao bazu, mjesto gdje su zadobili ljubav
Crnogorske publike.

“U Kotoru se i ne osjećam kao gost, ovdje sam već domaći. Svirali smo po cijeloj obali, ali smo se uvijek vraćali ovdje, jer ovdje smo stekli dugogodišnja prijateljstva. Kotor je definitivno naša druga kuća u Crnoj Gori. Prije dvadeset godina smo svirali baš na Bokeljskoj noći, i ništa se nije promijenilo. Vidim da je odlična energija, i najviše me raduje kada vidim sva ova nasmijana lica”, kazao je Đurđević.

Brojni turisti koji su se mogli sresti na ulicama Kotora zadovoljni dobrom energijom koju nosi Bokeljska noć.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)