Zavod za školstvo za CdM: Nije potrebno niti svrsishodno uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem

Piše: Objavljeno: 10/01/2024
featured image

Nakon što je prije nekoliko dana mitropolit crnogorsko primorski Joanikije saopštio da je “vrijeme da se vjeronauka vrati u škole” iz Zavoda za školstvo Crne Gore smatraju da nije potrebno niti svrsishodno uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem. U Zavodu za školstvo su CdM-u kazali da sistem obrazovanja mora biti kompatibilan sa strateškim razvojnim opredjeljenjima i ciljevima reformi u Crnoj Gori na izgradnji demokratskog, ekonomski prosperitetnog i otvorenog društva, zasnovanog na vladavini prava, skladnoj međuetničkoj koegzistenciji, razumijevanju i toleranciji. Naglašavaju da bi uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem izazvalo bi promjenu fonda svih časova ostalih predmeta odnosno smanjenje normi nastavnicima. Uz to, u izjavi za CdM iz Zavoda napominju da se postavlja i pitanje dječjih prava za učenike koji su ateisti ili čiji su roditelji ateisti.

“Član 1 Ustava Crne Gore propisuje da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. U smislu razvijanja koncepta građanske države u školama se ne pravi bilo kakva razlika u odnosu na nacionalnu i etničku pripadnost, što je u istinskom duhu demokratskog i građanskog koncepta obrazovanja, države i društva kome težimo i koje želimo da gradimo. Član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da je u javnoj ustanovi obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera. U obrazovnoj ustanovi nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole”, podsjetili su iz Zavoda za školstvo.

Sistem obrazovanja mora, upozoravaju, biti kompatibilan sa strateškim razvojnim opredjeljenjima i ciljevima reformi u Crnoj Gori na izgradnji demokratskog, ekonomski prosperitetnog i otvorenog društva, zasnovanog na vladavini prava, skladnoj međuetničkoj koegzistenciji, razumijevanju i toleranciji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content