Zaposleni u njemačkim javnim službama dobiće veće plate

Piše: Objavljeno: 24/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Zaposleni u državnim i opštinskim službama u Njemačkoj postigli su sporazum o postepenom povećanju plata da se nadoknadi inflacija koji će omogućiti da se izbjegnu novi štrajkovi.

“Postigli smo odgovoran dogovor o platama”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, zadužena takođe za javni sektor.

Pritisak je bio jak na socijalne partnere poslije više nedjelja pregovora bez rezultata praćenih štrajkovima u brojnim javnim sektorima – pošti, saobraćaju, bolnicama, u kontekstu jakog rasta cijena, prenosi rtcg.me.

Oko 2,5 miliona zaposlenih u državnoj i opštinskoj službi imaće povišicu plate od 5,5 odsto, ili najmanje 340 eura mesečno, od marta 2024.

Od juna 2023. godine, nadoknada za inflaciju oslobođena poreza u iznosu od 3.000 eura biće isplaćena zaposlenima u više tranši.

“Odlučujući da prihvatimo ovaj kompromis išli smo do podnošljivog limita”, napisao je u saopštenju Frank Verneke, predsjednik zajedničkog sindikata usluga (Verdi) koji predstavlja zaposlene u javnom sektoru.

Sindikat Verdi i savez funkcionera tražio je povećanje plata od 10,5 odsto i najmanje 500 eura  mjesečno tokom 12 mjeseci.

Ovim dogovorom će se izbjeći zaoštravanje socijalnog pokreta poslije više dana organizovanih štrajkova od početka godine.

Sindikat Verdi pridružio se krajem marta velikom nacionalnom štrajku koji je paralisao njemački saobraćajni sektor.

Rekordna inflacija zabilježena posljednjih mjeseci u zemlji, sa vrhuncem od 10,4 odsto na godišnjem nivou u oktobru, vršila je pritisak na pregovore o platama u raznim sektorima.

Pregovori o platama nastavljeni su u drugim sektorima kao što je željeznica gdje su željeničari u petak održali poludnevni štrajk.

Krajem 2022. godine četiri miliona njemačkih radnika zaposlenih u industriji izdejstvovala su povećanje plata od 8,5 odsto u periodu od dvije godine.

U vazduhoplovnom sektoru, sindikat Verdi pozvao je osoblje obezbjeđenja na aerodromu u Berlinu na štrajk u ponedeljak.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content