Zaposleni u Institutu u Igalu bez plate dva mjeseca

Piše: Objavljeno: 19/01/2023
featured image

Foto: aktuelno.me

Zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” nijesu primili novembarsku i decembarsku platu, pa zato za 24. januar najavljuju protest. Protest se organizuje uoči otvaranja, koje je planirano za 30. januar.

Pomoć koju su očekivali od Vlade Crne Gore nije stigla, zbog zakonskih ograničenja, a u međuvremenu je ponovo aktuelizovana priča o privatizaciji.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Savo Marić očekuje da Vlada, kao većinski vlasnik pomogne u rješavanju akutnih problema kako bi mogli već u februaru dočekati prve pacijente.

“Situacija u Institutu je izuzetno teška.Tu ima zaposlenih bračnih parova, znači obje plate su iz Instituta, ima samohranih majki sa troje i četvoro djece. Znamo da je januar zahtjevan mjesec, za mene je to najteže što ne možemo isplatiti plate”, kazao je Marić novinarima.

Kako saznaje Radio CG, račun Instituta bio je 59 dana u blokadi, da bi na kratko bio deblokiran, ali pristižu nove tužbe i svakodnevna opasnost da neko od povjerilaca može pokrenuti stečaj, piše rtcg.me.

Marić je sa kolegama tokom decembra imao sastanke u Vladi i nadležnim ministarstvima.

“Predložili smo nekoliko modela kako bi nam država mogla pomoći , ali naišli smo na zid. Ne zbog toga što ti ljudi ne žele da nam pomognu , već zbog toga što postoje zakonske prepreke”, kazao je Marić.

Iako je Vlada obećala pomoć u vidu uplate avansa u iznosu od milion i 200 000 eura, ispostavilo se da je i za to potrebno mišljenje Agencije za kontrolu konkurencije, pa uplata nije izvršena.

Marić je kazao i da je menadžment predlagao emitovanje obveznica za koje bi Vlada imala preče pravo kupovine, ali ni to nije bilo moguće.

“Uglavnom sve što smo predložili, odnosilo se na novac koji bi Institut vratio, bitno je samo da sada prevaziđemo akutne problem”, kazao je Marić.

U međuvremenu je Upravni sud poništio odluku Vlade Duška Markovića kojom je obustavljen postupak privatizacije od strane češko- crnogorskog konzorcijuma, pa je vlasnik kompanije “Ollive” Žarko Rakčević najavio mogućnost nastavka tog procesa.

Dugovi Instituta premašili su 30 miliona eura, ali to ne znači, prema riječima Marića da taj brend crnogorskog zdravstvenog turizma ne može biti finansijski održiv i uspješan, ukoliko se povuku pravi potezi.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content