Zakonom regulisan rad od kuće u Hrvatskoj

Piše: Objavljeno: 02/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Novi Zakon o radu u Hrvatskoj reguliše rad od kuće, na daljinu i putem digitalnih platformi i definiše novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno vrijeme.

Izmjenama zakona, osnovna zarada neće smjeti da bude manja od zakonski utvrđene minimalne plate, pa će tako radnici na niže plaćenom radnom mjestu osjetiti efekat kroz rast plate, a kako prenosi Hina, zakon po prvi put jasno propisuje da se rad nedjeljom mora platiti 50 odsto više.

Izmjenama zakona, rad na izdvojenom mjestu rada se odvija kod kuće ili nekom drugom prostoru slične namjene koji je određen dogovorom radnika i poslodavca, a rad na daljinu se uvijek obavlja isključivo putem informaciono-komunikacione tehnologije, prenosi rtcg.me.

Radnik može radi usklađivanja radnih i porodičnih obaveza i ličnih potreba od poslodavca tražiti izmjenu ugovora o radu, kojim bi bilo određeno da radnik određeno vrijeme radi na izdvojenom mjestu zbog zaštite zdravlja, invaliditeta, trudnoće ili obaveza prema djeci do navršena osme godine života, ili kako bi pomogao članu porodice koji je bolestan.

Regulisano je i da u slučaju epidemija, zemljotresa ili poplava, poslodavac može odobriti radniku da radi od kuće, najduže na period od 30 dana.

Novi hrvatski Zakon o radu usklađen je sa evropskim direktivama.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content