Zabrinjava rast oboljelih od velikog kašlja

Piše: Objavljeno: 02/02/2024
featured image

Postoji opasnost od pogoršanja situacije obolijevanja od velikog kašlja u Crnoj Gori s obzirom na porast oboljelih u zemljama okruženja, prije svega u Srbiji, kazala je za Portal RTCG pedijatrica Doma zdravlja Podgorica dr Mirjana Tijanić Malidžan. Naglašava da se i u Crnoj Gori povećava broj oboljelih od velikog kašlja, te da su najugroženija djeca do 12 mjeseci koja nijesu uopšte ili djelimično vakcinisana.

U Srbiji su u prethodnih 13 mjeseci evidentirana četiri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane djece mlađe od tri mjeseca. Kako se situacija u Srbiji usložnjava, dolazi do zabrinutosti naših doktora s obzirom na to da u Crnoj Gori raste broj oboljelih od velikog kašlja. 

Pedijatrica Doma zdravlja Podgorica dr Mirjana Tijanić Malidžan ukazuje na to da je primijetan povećan broj oboljelih od velikog kašlja. 

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore saopštili su da je, prema posljednjih podacima, više od 450 osoba oboljelo od velikog kašlja, dok u Dječijoj bolnici nema hospitalizovanih s tom dijagnozom. Međutim, zabrinjavaju sve punije čekaonice domova zdravlja.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina. Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici.

Najugroženija djeca do 12 mjeseci

Pedijatrica Tijanić Malidžan upozorila je da su najugroženija djeca do 12 mjeseci koja nijesu uopšte ili djelimično vakcinisana šestovalentnom vakcinom koja sadrži pertusisnu komponentu.

“Najčešće obolijevaju starija školska djeca kojima je iščezao imunitet stečen vakcinacijom”, istakla je Tijanić Malidžan.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content