Zabranjeno nošenje duge muslimanske haljine u školama

Piše: Objavljeno: 08/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija,Pixabay

Najviši francuski sud potvrdio je zabranu nošenja abaje, široke duge haljine koju nose neke muslimanke, u školama. Vladinom odlukom se zabranjuje učenicima javnih škola da upadljivo nose znakove ili odjeću kojom pokazuju privrženost bilo kojoj religiji.

Državno vijeće je saopštilo da je odbilo žalbu grupe za prava muslimana na vladinu zabranu koja je objavljena prošlog mjeseca, prenosi rtcg.me.

Sud je, međutim, naveo da zabrana nije diskriminatorna prema muslimanima.

“Zabrana ne krši pravo na poštovanje privatnog života, slobodu vjeroispovijesti, pravo na obrazovanje”, navodi se u odluci suda.

Vinsent Brengart, advokat organizacije ADM koja se bori za prava muslimana, podnio je krajem avgusta žalbu Državnom vijeću tražeći suspenziju zabrane nošenja abaje, za koju je rekao da krši “nekoliko osnovnih sloboda”.

Ranije ove sedmice, ministar obrazovanja Gabriel Atal rekao je da je više desetina muslimanskih učenica odbilo ukloniti svoje abaje tokom boravka u školama.

“Nova školska godina počela je u ponedjeljak i uprkos novom pravilu, 298 učenika došlo je u škole u različitim regijama zemlje noseći abaju”, rekao je on.

Francuska vlada je na meti kritika zbog targetiranja muslimana izjavama i politikama u posljednjih nekoliko godina, uključujući racije na džamije i dobrotvorne fondacije, te zakonom o “antiseparatizmu” koji postavlja široka ograničenja zajednici.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content