Za sporove iz budžeta devet miliona

Piše: Objavljeno: 22/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Tužilački savjet uporno pričinjava štetu budžetu neizvršavajući rješenja o isplatama advokatima, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima za službene odbrane, jer nastaju dodatni troškovi prinudne naplate i provizija – ukazala je zaštitnica imovinsko-pravnih interes Bojana Ćirović u izvještaju za treći kvartal.

Prema podacima Ministarstva finansija, od 1. jula do 30. septembra za izvršne presude se iz budžeta odlilo 2.559.886,61 euro. U izvještaju je navedeno da je 2021. godine po ovom osnovu država ostala bez 23,8 miliona, prošle godine 15,1 milion, dok je od početka godine do kraja septembra potrošeno devet miliona, piše Pobjeda.

Nema kraja ni tužbama zapošljenih u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, zbog naknada za prekovremeni, noćni i rad u vrijeme praznika, godišnjih odmora, toplih obroka, posebnih dodataka. Neobjašnjivo je, navodi se u izvještaju, kako ovi postupci i dalje imaju epilog pred sudom, iako su više puta obrađeni kroz praksu i postoje svi uslovi da se mirno riješe, a da država ne trpi dodatne troškove.

Tokom trećeg kvartala zaštitnik je primio 671 tužbu pred svim sudovima u Crnoj Gori, dok je postupao u 1.867 postupaka izvršenja i 362 upravna postupka. Pred Centrom za alternativno rješavanje sporova zaključeno je 108 poravnanja.

Ukazano je i da su osnovani zahtjevi funkcionera kojima je tokom pandemijske krize 2020, odlukom Vlade, u znak solidarnosti, prepolovljena plata tokom dva mjeseca. Oni sada traže naknadu štete. Prva presuda donijeta je početkom godine kada je Viši sud preinačio presudu kotorskog suda i usvojio tužbu Mijomira Pejović iz Demokrata, nakon čega se prešlo na mirno rješavanje.

Imajući u vidu da zaštitnik ima pravo na troškove u slučaju uspjeha u sporu, tokom trećeg kvartala po tom osnovu je prihodovano 42,5 hiljade eura. Država je prvostepeno u svoju korist ostvarila više parnica, pa su kompanije ,,Rockstar“ izgubile spor vrijedan devet miliona, ,,Merkur Sistem“ iz Budve 1,4 miliona, ,,Otrantkomerc“ 700 hiljada.

Država je uspjela i u sporu protiv Opštine Budva u vezi pale garancije od 29,2 miliona eura koje je platila zbog projekta otpadnih voda. Ipak, svi ovi postupci i dalje čekaju pravosnažnost, imajući u vidu da su se suprotne strane žalile.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content