Za seksualno zlostavljanje djevojčice oslobađajuća presuda

Piše: Objavljeno: 15/05/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju osamdesetogodišnji M.V. iz Mojkovca oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo produžene nedozvoljene polne radnje u vezi sa krivičnim djelom obljuba nad djetetom.

Za slučaj u kome je starac optužen za seksualno zlostavljanje sedmogodišnje djevojčice, Više državno tužilaštvo je, u završnici suđenja, zatražilo kaznu od sedam godina zatvora, ali je uprkos tome sude sudija Dragan Mrdak procijenio da to nije dokazano i donio oslobađajuću presudu.

Odluka suda saopštena je u subotu, a presuda će u pisanoj formi biti dostavljena u roku od mjesec dana, nakon čega su na potezu Tužilaštvo i odbrana djevojčice, koji imaju pravo na žalbu, piše rtcg.me.

Slučaj da je starac, inače komšija i rođak porodice žrtve, seksualno zlostavljao sedmogodišnju djevojčicu prijavljen je 20. juna prošle godine, nakon što je ona to ispričala roditeljima.

Iako mu je tada određen pritvor, na slobodi se našao već poslije nekoliko dana. Uslijedio je višemjesečni proces, najprije u Osnovnom, a potom i u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. I u tom periodu, tada osumnjičeni je odlagao saslušanje, pod izgovorom bolesti. Optužnica je konačno potvrđena u Višem sudu Bijelo Polje 14. novembra.

Kako je tada utvrđeno, M.V. je krivična djela nedozvoljenih polnih radnji i obljube nad djetetom ponavljao više puta, a pretpostavlja se prema svjedočenju da je to trajalo i dvije godine. Sve se dešavalo na imanjima gdje žive ove dvije porodice.

Početak suđenja, koji je bio planiran za 14. decembar, odlagan je u dva navrata, jer optuženi nije dolazio na zakazana ročišta, uz tvrdnje odbrane da je bolestan. Prvi put se pojavio na sudu 6. februara, a prethodno je, prema saznanjima porodice djevojčice, pokušavao da dobije uput za bolničko liječenje.

Roditelji djevojčice u nevjerici su da je donijeta oslobađajuća presuda u ovakvom slučaju. Pitaju se da li je moguće da samo prije pet dana Više tužilaštvo predlaže sedam godina zatvora, a danas sudija saopštava da nema dokaza.

“Ne postoji kazna koja bi bila dovoljno velika i adekvatna za ono što je naše dijete proživjelo. Ipak pitamo se kako je moguće da smo danas doživjeli da neko saopšti da nema dokaza za sve što je učinjeno. Istraga u ovom slučaju nije sprovedena ni brzo, ni neozbiljno, o čemu svjedoče i navodi optužnice. Nadamo se da će Tužilaštvo reagovati na ovakvu odluku. U suprotnom, svim roditeljima u Crnoj Gori biće poslata poruka da našu djecu niko ne štiti, čak ni onda kada se dese ovakva zlodjela”, kažu roditelja djevojčice.

Prema navodima optužnice, M.V. je 20. juna 2022. pored seoskog puta, na livadi koja je vlasništvo porodice djevojčice, nedaleko od kuće u kojoj i žive, izvršio nedozvoljene polne radnje sa djetetom. To je, kako piše, dešavalo više puta i u ranijem periodu tokom 2022. u šumi i na terasi njegove kuće. Tužilaštvo je, na osnovu dokaza, utvrdilo da je pri tom on bio sposoban da shvati značaj svog djela i postupaka.

Viši državni tužilac Hasan Lukač utvrdio je, na osnovu svjedočenja optuženog, da je njegova odbrana potpuno nelogična, neosnovana, usmjerena na izbjegavanje krivice i u suprotnosti je sa predloženim dokazima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content