Za pet zdravstvenih ustanova više od 1,7 miliona eura kroz projekat energetske efikasnosti

Piše: Objavljeno: 25/10/2023
featured image

Foto: Min.zdravlja

Za Opštu bolnicu Nikšić, Dom zdravlja Mojkovac, Dom zdravlja Danilovgrad, Zdravstvenu stanica Žabljak, kao i Dom zdravlja Glavnog grada – Blok V biće izdvojeno 1.789.825,62 eura u okviru projekta energetske efikanosti – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Potpis na ugovor su stavili ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić i predstavnik kompanije “Joint Venture Roaming Montenegro” Dalibor Milović.

 Šćekić je kazao da će se zahvaljujući ovom projektu značajno unaprijediti uslovi u zdravstvenim objektima, ali i da će se primjenom mjera energetske efiksanosti ostvariti značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije, što će, kako je kazao, svakako imati i finansijske benefite.

– Ugovor se odnosi na izvođenje radova na zamjeni fasadne bravarije, postavljanju tremo izolacije na fasadi, postavljanju termoizolacije krovnih ravni, zamjeni i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje – precizirao je Šćekić.

On je podsjetio da je kroz ovaj projekat, koji implementiraju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo kapitalnih investicija, do sada u zdravstvene objekte uloženo oko 10,3 miliona eura.

– Energetski su adaptirana 23 zdravstvena objekta, i to: Klinički centar Crne Gore, uključujući Institut za bolesti djece, šest bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Kotor, Bar), tri specijalne bolnice (Risan, Brezovik, Psihijatrija Dobrota – Kotor), 11 domova zdravlja (Cetinje, Kotor, Nikšić, Kolašin, Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje,Ulcinj, Tivat, Podgorica-Golubovci) i dva zdravstvene stanice (Petnjica i Murino) – podsjetio je Šćekić.

Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo 2,5 miliona eura nedostajućih sredstava za izvođenje radova na četiri zdravstvena objekta, s obzirom na to da je došlo do rasta cijena građevinskog materijala i usluga.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija u tehničkom mandatu Ervin Ibrahimović rekao je da je početak realizacije radova rezultat predanog rada i intenzivnih aktivnosti timova ministarstva kapitalnih investicija i partnerskih institucija koji rade na sprovođenju projekta, te izrazio očekivanje da će nakon izvođenja radova ovi objekti biti pravi primjer benefita implementacije mjera energetske efikasnosti.

On je podsjetio da je prva faza projekta “Energetska efikasnost u Crnoj Gori”, koja se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, počela 2009. godine (MEEP 1), dok je druga krenula septembra 2018. godine (MEEP 2).

– Razloga da budemo zadovoljni ima jer su ukupni rezultati koje smo postigli realizacijom projekta višestruki. Adaptirali smo 34 javnih objekata i to: 25 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, a vrijednost radova iznosi miliona. Više od 95 odsto korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42 odsto – istakao je Ibrahimović. 

Godišnji iznos ostvarene uštede u objektima koji su predmet druge faze projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, oko 300.000 eura i ta se sredstva koriste za finansiranje radova u drugim zdravstvenim objektima.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam Vladi Crne Gore u iznosu od 6 miliona eura za finansiranje ovog projekta, koji predstavlja nastavak realizacije projekta “Energetska efikasnost u Crnoj Gori” koji se realizuje još od 2009. godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content