Za pet godina posječeno skoro 23.000 kubnih metara drva, šteta 18 miliona eura

Piše: Objavljeno: 09/09/2023
featured image

Skoro 23.000 kubnih metara drva bespravno je posječeno u prethodnih pet godina. To je, kako su saopštili iz Uprave za šume, državu koštalo nešto više od 1,6 miliona eura. Za razliku od njih, iz ekološkog sektora tvrde da svake godine Crnu Goru bespravna sječa, samo po osnovu nenaplaćenog PDV-a, košta oko 18 miliona eura.

Iz Uprave za šume odbacuju optužbe iz eko sektora da postoji korupcija u ovoj instituciji. Takođe, ističu da su u prethodnih deset godina podnešene 2.272 krivične prijave protiv neidentifikovanih osoba i 857 protiv poznatih izvrš

“Rad Uprave za gazdovanje šumama i lovištima je u potpunosti transparentan i svake sedmice se na našem sajtu objavljuju izvještaji područnih jedinica sa terena o izvršenim kontrolama. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima suočava se sa velikim problemom nedovoljnog broja stručnog kadra, zbog čega čuvari šuma duže rejone površine i preko 5000ha, što rezultira sa tim da je fizički nemoguće da u svakom trenutku mogu znati šta se događa na području rejona koji duže”, istakli su iz Uprave za RTCG.

Ističu i da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima dodjeljuje državne šume na korišćenje u skladu sa planskim dokumentima i zakonskim procedurama, putem javnih poziva i sa korisnicima šuma koji prođu na tenderu sklapa jednogodišnje ugovore, a sve po ovlašćenju i odobrenju Vlade Crne Gore. 
“Takođe, predmet javnih poziva su one šume koje su unaprijed planirane Godišnjim programom gazdovanja šumama, koji takođe usvaja Vlada Crne Gore”, dodaju iz Uprave.

Na pitanje RTCG da li se, prema njihovim saznanjima, u peletarama koriste i zdrava stabla za proizvodnju peleta, iz Uprave odgovaraju:

“Uprava nije u posjedu takvih informacija, a poslovanje peletara u smislu korišćenja sirovine za proizvodnju peleta nije u nadležnosti Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, niti možemo na bilo koji način uticati na njihove načine poslovanja.”

Nijesu željeli da komentarišu ostavku doskorašnjeg dirktora Uprave Armina Mujevića.


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content