Za osam godina siva ekonomija smanjena za svega 3,9 odsto

Piše: Objavljeno: 17/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Za osam godina siva ekonomija u formalnom sektoru u Crnoj Gori smanjena je za samo 3,9 odsto. Program „Evropa sad“ smanjio je sivu ekonomiju na tržištu rada u ovoj godini, ali i dalje postoji isplata dijela zarada “na ruke”. Sve to se navodi u Akcionom planu za implementaciju Programa za suzbijanje neformalne ekonomije za period 2024-2026, koji je objavilo Ministarstvo finansija, piše Portal RTCG.

“Siva ekonomija je u formalnom sektoru u Crnoj Gori u 2022. godini iznosila 20,6 odsto BDP ili 3,9 procentnih poena manje u odnosu na 2014. godinu”, navodi se u tom dokumentu.

U poređenju sa drugim zemljama, gdje je primijenjen isti anketni metod, obim sive ekonomije Crne Gore približan je nivou u Poljskoj i Letoniji, viši je nego u Litvaniji i Estoniji, a niži nego u Rusiji, Ukrajini, Kirgistanu, Moldaviji, Kosovu i Rumuniji.

A napredak postoji u sektoru reforme penzionog sistema i smanjenja sive ekonomije u toj oblasti.

Kako se navodi u dokumentu zvanična procjena Ministarstva finansija je da će prihodi od doprinosa na PIO biti veći za 67,8 miliona eura u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, usljed povećanja zaposlenosti i zarada.

“Procjena u simulacionom modelu za potrebe ovog programa je da je oko 42,4 odsto ovog povećanja, ostvareno zahvaljujući poreskoj reformi”, piše u Akcionom planu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content