Za nuklearni otpad 260 milijardi funti

Piše: Objavljeno: 24/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijena razgradnje britanskog nuklearnog otpada iz 20. vijeka mogla bi da košta 260 milijardi funt, jer napuštena i degradirana mjesta predstavljaju sve veći izazove, navodi se u analizi predstavljenoj međunarodnoj grupi stručnjaka.

Britanska vlada obećala je nove generacije reaktora, ali cijena bezbjednog otklanjanja otpada iz prethodne generacija elektrana rapidno raste.

Stara nuklearna postrojenja predstavljaju sve opasnije i izazovnije probleme. Zastarjela oprema i električni sistemi u Selafieldu, koji skladišti veći dio nuklearnog otpada u zemlji, istovremeno je i jedno je od najopasnijih lokacija na svijetu, piše rtcg.me.

Na ovoj lokaciji postoji povećani rizik od požara, a održavanje ovog mjesta bezbjednim predstavlja sve veći rizik. Prošlog oktobra neispravna rasvjeta je izazvala požar u pomenutom objektu, što je dovelo do njegovog zatvaranja na nekoliko sedmica.

Analiza Stivena Tomasa, profesora energetske politike na Univerzitetu u Griniču, procjenjuje da će ukupan račun za razgradnju britanske planine nuklearnog otpada porasti na 260 milijardi funti, kao i da će samo za Selafild vlada morati da potroši 110 milijardi funti.

Ostale lokacije koje treba adekvatno sanirati su 11 Magnok elektrana, izgrađenih između 1950-ih i 1970-ih godina i sedam naprednih gasnih reaktora izgrađenih 1990-ih.

U 2005. godini, britanska vlada je za razgradnju i odlaganje radioaktivnog otpada iz nuklearnih elektrana potrošila 51 milijardu funti.

U godišnjim izvještajima Agencije za bezbjedno otklanjanje otpada (NDA) troškovi bezbjednog odlaganja otpada permanentno rastu. Prošle godine su procijenjeni na 131 milijardu funti, dok se u poslednjem godišnjem izvještaju navodi se da je za plaćanje raščišćavanja potrebno 149 milijardi funti.

Ipak, prema najnovijoj analizi Stivena Tomasa, račun već iznosi 260 milijardi funti.

Planira se izgradnje velike podzemne deponije nuklearnog otpada za bezbjedno skladištenje 700 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada, što je ekvivaletno masi od 10 hiljada autobusa.

Za izgradnju deponije procijenjeni troškovi su se sa prvobitnih 11 milijardi funti, popeli na 53 milijarde funti.

Kako je saopštila NDA, čišćenje nuklearnog otpada trajaće više od 100 godina.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content