Za euribor vezani krediti teški 846 miliona eura

Piše: Objavljeno: 11/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Ukupno odobreni krediti sa varijabilnom kamatnom stopom iznose 846,1 milion eura i čine 28 odsto svih kreditnih zaduženja, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke. I u julu ove godine banke su imale 3,53 milijarde eura odobrenih kredita. Rate klijenata sa varijabilnom kamatom porasle su nakon što je euribor u junu ušao ,,u plus“, prvi put poslije sedam godina.

Struktura

U CBCG kažu da je 40 odsto kredita sa varijabilnim stopama odobreno za refinansiranje obaveza (37 odsto), za likvidnost (18 odsto) i nabavku osnovnih sredstava (15 odsto).

– Stanovništvo sa 34 odsto je drugi po značaju korisnika kredita sa varijabilnom kamatom, pri čemu su to najvećim dijelom stambeni krediti (62 odsto), gotovinski (13 odsto) i krediti za refinansiranje obaveza (11 odsto) – precizirali su iz CBCG.

Preostali dio kredita vezanih za euribor odobren je Vladi i opštinama za likvidnost, odnosno obrtna sredstva (56 odsto).

CBCG je u utorak dogovorila sa bankarima da u najkraćem roku pripreme programe zaštite klijenata koji imaju kredite vezane za euribor, što će uključivati i opciju prelaska na kredite sa fiksnom kamatom. Na pitanje Pobjede koliko će iznositi fiksna kamata, iz CBCG su odgovorili da to još nije poznato.

– Najavljene aktivnosti biće definisane programima zaštite klijenata koje će banke izraditi, uzimajući u obzir njihovu postojeću politiku kamatnih stopa, fiksni nivo kamatne stope po kojoj su navedeni krediti inicijalno odobravani, kao i očekivanje kretanja euribora – objasnili su iz CBCG.

Više rate

Euribor je kamata po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac i formira se svakodnevno, a kako utiče na kredite dužnika zavisi od toga koji imate u ugovoru – tromjesečni ili šestomjesečni. Do rasta euribora došlo je nakon odluke Evropske centralne banke da zbog obuzdavanja inflacije, u julu poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto. ECB je u međuvremenu nastavila sa zaoštravanjem monetarne politike, pa je ovog četvrtka podigla ključnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena na 1,25 odsto. Šestomjesečni euribor juče je iznosio 1,363 odsto, a tromjesečni 0,82 odsto.

U CBCG ukazuju da rate kredita sa varijabilnom kamatom rastu u zavisnosti od ugovorene stope za određenu vrstu, namjenu i ročnost kredita.

– Rata se uvećava dva puta godišnje u zavisnosti od visine euribora na obračunski period i važi do sljedećeg polugodišnjeg obračuna varijabilnih stopa na odobrene kredite – kazali su iz CBCG.

Iz tri najveće banke u Crnoj Gori Pobjedi je krajem jula rečeno da je Euribor minimalno porastao te da je, nakon novih obračuna u sedmom mjesecu, za kredite od 50.000 eura, sa rokom otplate do 25 godina, mjesečna rata porasla od pet do sedam eura, u zavisnosti od toga kada je pozajmica uzeta. Kod kredita od 80.000 eura rate su povećane od sedam do 10 eura.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content