Za deset godina broj nezaposlenih na sjeveru veći za preko 13 hiljada

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Uprkos tome što su se milioni eura na sjeveru Crne Gore za deset godina utrošeni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 nezaposlena lica, naveli su u NVO”Euromost”.

Ovo su pokazala istraživanja NVO “Euromost” koji su koristili zvanične podatke ZZZ Crne Gore, od 31. decembra 2013.godine do 31. marta 2022.godine.

Najviše se broj nezaposlenih povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022.godine porastap na 5.594 nezaposlena lica, piše rtcg.me.

Zatim u Beranama i Petnjici koji su zajedno 2013.godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da u Beranama u 2022.godini je imala 4.932 nezaposlenih lica, dok u Opštini Petnjici je imala 1.140 nezaposlenih lica.

Na trećem mjestu je Opština Plav koja je 2013.godine zajedno sa sadašnjom Opštinom Gusinje imala 2013. godine 502 nezaposlena lica,dok 2022. godine Opština Plav ima 2.187 nezaposlena licam, dok sadašnja Opština Gusinje ima 757 nezaposlenih lica.

Na četvrtom mjestu je Opština ,Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak. 

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u Opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje gradjana na sjeveru i smanjivanje broj nezaposlenih lica? Euromost osnovano sumnja, da su se milioni eura trošili nenamjenski, što je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se jasno kroz zvanične podatke vidi, da je očigledno taj novac išao negdje drugo i da nije ni jedan projekat bio održiv, niti ima bilo kakvih rezultata”, saopšteno je iz ove NVO.

Euromost smatra da treba da se sprovode programi za nezaposlena lica, ali mora da se kontroliše trošenje tih sredstava, jer prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta.

“Ali ne na ovakav način kakav je do sada bio”, naveli su iz Euromosta.

“Oni su danas zatražili pismeno i od Tužilaštva u Podgorici, da se ispita kako su se trošila sredstva kroz programe ZZZCG, gdje su im dostavili i dokaze o mogućim zloupotrebama”, zaključeno je u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)