Za deceniju Crnu Goru napustilo preko 74 hiljade građana

Piše: Objavljeno: 02/09/2023
featured image

foto:anadolija

Pitanje je kako država planira da zaustavi trend iseljavanja iz Crne Gore. I pored doseljavanja, gubimo stanovništvo, a prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju i društva statističara i demografa – Crnu Goru je u posljednjoj deceniji napustio grad veličine Nikšića. Država ne raspolaže tačnim podacima o broju iseljenih državljana, niti o razlozima njihovog odlaska.

Odavno se ne pitamo da li nas je, već koliko manje. Odgovor na to, dok čekamo popis, ovih dana vjeruju da su dali iz CDT-a i Društva statističara i demografa Crne Gore.

“Došli smo do procjene o ukupnom obimu emigracije u desetogodišnjem period (od 2011-2021), i ona iznosi više od 74.000 lica”, kazala je Gordana Radojević iz NVO Društvo statističara i demografa Crne Gore.

No ono što brine i što ne znamo je zašto nam ljudi odlaze. Iskustva građana su različita. Jedno nam je prije nepune dvije godine prenijela Bjelopoljka Džejla Alihodžić.

“Moja sestra je otišla u inostranstvo da stvara svoju karijeru kao fakultetski obrazovana jer ovdje nije mogla da dobije posao na koja god vrata da je pokucala, jer je taj posao dobila ćerka nekog ministra, nekog funkconera”, kazala je Alihodžić.

Statističkog odgovora na razloge migracije nema jer država ne raspolaže takvim podacima. Istraživanje pokazuje da se broj izdatih boravišnih dozvola u zemalja EU u protekloj deceniji učetvorostručio, a preko 65 procenata naših građana kada odlazi, bira najčešće Njemačku i Hrvatsku, zatim Sloveniju, Luksmeburg i Švedsku.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content