Za Crnu Goru važna podrška Svjetske carinske organizacije

Piše: Objavljeno: 09/06/2023
featured image

Foto: UPC/ rtcg.me

Fokusu menadžmenta Uprave prihoda i carina Crne Gore biće na afirmisanju novih i naprednih rješenja koja će pratiti kontekst ubrzanog tehnološkog razvoja i vremena u kojem ćemo svi živjeti i raditi, poručio je direktor te institucije Vladimir Bulajić.

Bulajić i generalni sekretar Svjetske carinske organizacije (SCO) Kunio Mikurija razgovarali su na marginama globalne Konferencije o izazovima i mogućnostima za prekograničnu e-trgovinu kroz carinsku i poštansku saradnju, koja je održana ove sedmice u Tokiju.

Kako je saopšteno iz UPC generalni sekretar Mikurija je istakao da je Jugoistočna Evropa u fokusu interesovanja SCO, sa posebnim akcentom na Zapadni Balkan i da je veoma otvoren za posjetu Crnoj Gori u bliskoj budućnosti.

U razgovoru sa generalnim sekretarom, direktor Bulajić je ukazao na značaj saradnje sa SCO i odlučnost menadžmenta UPC ka daljem razvoju uprave u pravcu stvaranja funkcionalne, u potpunosti profesionalne, digitalizovane i transparentne administracije koja prati smjernice SCO.

„U narednom periodu, oslonac će biti na digitalnim i zelenim rješenjima, institucionalnoj saradnji na nacionalnom nivou, kao i međunarodnoj saradnji sa partnerima. U tom pravcu, okvir standarda SCO i aktivnosti njegovih radnih tijela su od ključnog značaja i planiramo da preuzmemo aktivniju ulogu. Paralelno sa tim, nastavićemo da jačamo saradnju sa međunarodnim partnerima i obezbjeđujemo donatorsku podršku, u cilju jačanja fiskalnog, zaštitnog i bezbjednosnog aspekta i unapređenja ambijenta za legalnu trgovinu”, naglasio je Bulajić.

Takođe, prvi čovjek UPC je imao i više bilateralnih susreta sa predstavnicima drugih međunarodnih institucija i predstavnika država članica WCO i UPU, koje su učestvovale na Konferenciji.

Kako je saopšteno ovo je bila prilika i za razgovor sa zamjenikom generalnog direktora Svjetskog poštanskog saveza (UPU) Marjanom Osvaldom, o temama iz oblasti carinsko – poštanske saradnje.

“Ta tema je i u fokusu projekta koji UPC realizuje u saradnji sa Poštom Crne Gore, pod pokroviteljstvom i uz podršku Njemačke razvojne agencije – GIZ, koja je logistički i finansijski podržala učešće crnogorske delegacije na Konferenciji”, navodi se u saopštenju.

Globalna Konferencija na visokom nivou o izazovima i mogućnostima za prekograničnu e-trgovinu kroz carinsku i poštansku saradnju održana je prve sedmice juna u Tokiju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content