Za 28 projekata iz Mediteranskog programa 2,5 miliona eura uz podršku EU

Piše: Objavljeno: 17/12/2022
featured image

Foto: gov.me

Institucije i organizacije iz Crne Gore su u okviru Mediteranskog programa transnacionalne saradnje (Interreg MED 2014-2020) sprovele 28 projekata ukupne finansijske vrijednosti od preko 2,5 miliona eura, od čega su 85 odsto bespovratna sredstva EU.

To je saopštio Bojan Vujović, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, otvarajući konferenciju pod nazivom „Zelena tranzicija na Mediteranu“, koja je juče održana u Podgorici.

– Ono što Mediteran čini posebnim je jedinstveni biodiverzitet i bogato kulturno nasljeđe. To je razlog da uložimo zajedničke napore da zaštitimo ovo područje kroz realizaciju projekata uz podršku EU – kazao je Vujović.

Na konferenciji su predstavljeni neki od rezultata uspješnih projekata koji su realizovani u okviru programa Interreg MED tokom programskog perioda IPA II 2014-2020. Program je finansirala Evropska unija, a omogućio je saradnju partnera iz zemalja sjevernog Mediterana, od Portugala do Kipra.

Realizovani projekti pomogli su da se poboljša stanje u oblasti zaštite biodiverziteta, očuva kulturno-istorijsko nasljeđe, podstaknu inovacije i održivi razvoj u području sjevernog Mediterana.

Na prvom panelu pod nazivom „Plavi rast na Mediteranu i u Crnoj Gori“ govorili su Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora, Bojana Tošić iz Instituta za savremene tehnologije i Radivoje Drobnjak iz Naučno-tehnološkog parka, koji su podijelili iskustva iz projekata usmjerenih na održivi rast na mediteranskom području kroz podsticanje inovativnih koncepata i praksi.

Tokom panela „Održiva rješenja na Mediteranu i njihova primjenjivost“, učesnici su imali priliku da čuju rezultate, dobre prakse i naučene lekcije iz projekata koji su imali za cilj zaštitu biodiverziteta i podsticanje održivog turizma na Mediteranu. Svoja iskustva su podijelili Ivana Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Zoran Mrdak iz Parkova Dinarida i Biljana Božović iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Institucije i organizacije iz Crne Gore imaće priliku da sarađuju sa partnerima iz drugih zemalja sjevernog Mediterana i dobiju podršku za projekte i tokom programskog perioda 2021-2027, i to u okviru programa Interreg Euro-MED, čiji ukupni budžet iznosi 294 miliona eura.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content