Za 11 mjeseci fakturisali 99,6 miliona eura premije

Piše: Objavljeno: 13/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Prošla godina nadmašila je rekordnu 2021. u pogledu bruto premije, koju su fakturisala crnogorska društva za osiguranje, kazao je Pobjedi predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević.

Istakao je da je zaključno sa posljednjim danom novembra 2022. fakturisana ukupna bruto premija od 99,6 miliona eura, što je rast od 10,3 odsto ili 9,3 miliona u odnosu na isti period rekordne 2021.

– Prošlogodišnja premija za 11 mjeseci je nadmašila premiju u cijeloj 2021, koja je iznosila 98,8 miliona – rekao je Andrijašević Pobjedi.

PRIGOVORI

Naveo je da je, sa 36,8 odsto, najzastupljenije osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, osiguranje života 17,3 odsto, osiguranje od posljedica nezgode 10,5 odsto i osiguranja imovine 9,5 odsto.

– Najviši nominalni rast nekoliko mjeseci zaredom imalo je osiguranje života i to za 1,6 miliona eura ili 10,1 odsto – naveo je Andrijašević.

Agenciji je prethodne godine podnijeto 38 prigovora, od kojih su se 33 odnosila na postupanje društava koja se bave neživotnim osiguranjem, tri na rad životnih osiguravača, a dva na Nacionalni biro osiguravača. Od ukupnog broja prigovora koji su se odnosili na neživotna osiguranja, 22 su bila vezana za osiguranje autoodgovornosti, sedam za osiguranja od posljedica nesrećnog slučaja, a četiri na ostale vrste.

– Predmet prigovora u najvećem broju slučajeva bila je visina odmjerene naknade štete, odnosno isplaćene osigurane sume, a samo tri prigovora odnosila su se na druga pitanja vezano za ugovor o osiguranju – precizirao je Andrijašević.

REGULATIVA

Agencija je u prošloj godini izmijenila postojeće i donijela nove podzakonske akte, od kojih Andrijašević izdvaja dva pravilnika. Pravilnikom o sistemu upravljanja u društvima za osiguranje je uvedena obaveza društva da najmanje jednom godišnje sprovodi samostalnu procjenu rizika i solventnosti. Pravilnik o bližem sadržaju i načinu pružanja informacija prvi put definiše formu informacija potencijalnim ugovaračima.

Osiguravači su nedavno tražili odlaganje primjene Međunarodnog računovodstvenog standarda (IFRS) 17 do 2026. godine, objašnjavajući da im treba priprema. Andrijašević navodi da je primjena tog standarda odložena u BiH, a da se sprovodi u Hrvatskoj i Sloveniji od 1. januara ove godine.

Izdali 25 licenci za aktuare

Agencija je pokrenula novi ciklus obuke za aktuare, koji se bave procjenom rizika i obračunom premija i najkasnije početkom marta treba da počne novi ciklus obuke.

– Licencu trenutno ima 25 aktuara, ali dio njih nijesu naši državljani, a dio državljana više ne radi u Crnoj Gori, pa je potreba za većim brojem aktuara evidentna – napominje Andrijašević.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content