Wall Street porastao nakon šest dana pada

Piše: Objavljeno: 14/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od dva odsto, što se najviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada jer izvještaj o inflaciji nije bio baš podsticajan.

Dow Jones ojačao je 2,83 odsto, na 30.038 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6 odsto, na 3.669 poena, a Nasdaq indeks 2,23 odsto, na 10.649 bodova, prenosi SEEbiz.

Ti indeksi su na početku trgovanja bili u negativnom području, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 8,2 odsto na godišnjem, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu nijesu se promijenila.

Tako se i dalje procjenjuje da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Uprkos tome, tržište se naglo oporavilo, pa su indeksi završili s dobitkom većim od dva odsto. Pritom su finansijski i energetski sektor prednjačili po dobicima.

S obzirom na to da se ništa bitno u očekivanjima u vezi sa inflacijom, kamata i privredom nije promijenilo, većina analitičara ovaj preokret objašnjava tehničkom korekcijom.

Narednih sedmica u fokusu ulagača biće poslovni rezultati kompanija i banaka. Izvještajima nekoliko velikih banaka u petak počinje sezona objava kvartalnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su rast zarada više od 11 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 6.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,51 odsto, na 12.355 poena, a pariski CAC 1,04 odsto, na 5.879 bodova.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content