Wall Street oštro pao

Piše: Objavljeno: 23/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali jer se ulagači plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećati kamate više nego što se očekivalo, s obzirom na snažan rast privrede.

Dow Jones oslabio je 1,05 odsto, na 33.027 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,45 odsto, na 3.822 boda, a Nasdaq indeks 2,18 odsto, na 10.476 bodova.

Indeksi su u četvtak izgubili sve dobitke od prethodnog dana, što je posljedica i dalje snažnog rasta američke ekopnomije jer bi zbog toga Fed mogao povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo, prenosi SEEbiz.

Naime, konačna procjena pokazala je da je u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 3,2 odsto na anualiziranom nivou, više nego što je prvobitno procijenjeno.

Podaci s tržišta rada pokazali su da je prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao na 216 hiljada, manje od očekivanih 22 hiljade.

Ti podaci pokazuju da su ekonomija i tržište rada i dalje vrlo snažni, što će i dalje podržavati visoku inflaciju.

To, ipak, znači da bi Fed mogao povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

„Snažni ekonomkski pokazatelji navešće Fed da zadrži nogu na ekonomskoj kočnici i nastavi zaoštravati monetarnu politiku. A to znači da postoji rizik da se s povećanjem kamata pretjera, što bi se snažno odrazilo na ekonomiju”, objasnila je strateškinja u firmi Charles Schwab, Liz Ann Sonders.

I dok ove godine solidno raste, naredne bi ekonomija mogla uroniti u recesiju.

„Tržište prelazi iz faze zabrinutosti oko toga koliko će Fed povećati kamate u fazu zabrinutosti u vezi recesije naredne godine u SAD, ali vjerovatno i globalno. A to znači i da su procjene zarada kompanija za narednu godinu previsoke”, kazao je portfelj menadžer u firmi Northwestern Mutual Wealth Management Company, Matt Stucky.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od finansijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

Međutim, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 odsto, na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,3 odsto, na 13.914 poena, a pariski CAC 0,95 odsto, na 6.517 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content